Hlavní obsah

Saab v pondělí obnoví výrobu aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská automobilka Saab po bankrotu obnoví výrobu aut. Mluvčí společnosti National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která loni zkrachovalý Saab koupila, ve čtvrtek uvedl, že v pondělí se začnou v závodě ve městě Trollhättan vyrábět auta.

Článek

Nejprve se mají v závodě začít montovat benzínové vozy, které budou vycházet z modelu Saab 9-3. Výroba tohoto modelu byla přerušena v roce 2011. Později počítá nový majitel také s výrobou elektrických vozů. Bližší detaily mají být zveřejněné v pondělí, uvedla agentura DPA.

Automobilku Saab vlastnil až do roku 2010 americký General Motor, který ji prodal nizozemské Swedish Automobile. V roce 2011 byl Saab nucen přerušit výrobu kvůli nedostatku peněz na platby dodavatelům. Po neúspěšném pokusu o prodej Saabu do čínských rukou vyhlásil švédský soud koncem roku 2011 bankrot podniku. Loni koupila majetek Saabu za nezveřejněnou cenu právě společnost NEVS.

Saab vyráběl automobily od roku 1949 a součástí General Motors se stal v roce 1989. Od té doby byl však téměř nepřetržitě ztrátový.

Reklama

Související články

Automobilka SAAB zbankrotovala

Švédský soud vyhlásil bankrot problémového švédského výrobce automobilů Saab. Informovala o tom agentura Reuters. Soud tak otevřel cestu k zániku jedné...

Saab rozprodává všechny unikáty svého muzea

Saab, respektive likvidátor Delphi začal s rozprodejem unikátních sbírek muzea švédské automobilky. V nabídce je zhruba 120 exponátů včetně nejstarších vozidel...

Výběr článků

Načítám