Hlavní obsah

Unipetrol zvýší podíl v České rafinérské

Novinky, pit
Praha

Petrochemický holding Unipetrol odkoupí od společnosti Shell Overseas Investments 16,33procentní podíl v České rafinérské. Zaplatí za něj 27,2 miliónu dolarů (zhruba 520 miliónů korun), informoval mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu, který patří petrochemickému holdingu Unipetrol

Článek

„Jsem přesvědčen o tom, že transakcí dále potvrzujeme náš strategický cíl, kterým je zajištění dlouhodobého růstu společnosti Unipetrol. Transakce posiluje naši dlouhodobou přítomnost na českém trhu,“ uvedl generální ředitel společnosti Unipetrol Marek Świtajewski.

Transakce navíc přinese podle Świtajewského většinu 67,5 procenta hlasů v České rafinérské, která umožní výrazné zlepšení provozního řízení společnosti a přinese úspory provozních nákladů.

Unipetrol v současnosti drží 51,22procentní podíl v České rafinérské. Po dokončení transakce, ke kterému by mělo dojít začátkem roku 2014, podíl Unipetrolu vzroste na 67,555 procenta.

„Dnešním krokem přispíváme k naplňování globální strategie Skupiny Shell zaměřené na redukci rafinérských kapacit po celém světě,“ sdělil Petr Pražský, předseda představenstva Shell Czech Republic a ředitel provozu čerpacích stanic ve střední a východní Evropě.

Unipetrol vykázal za letošní tři čtvrtletí konsolidovanou ztrátu 706,1 miliónu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 miliónu korun. Polská mateřská skupina PKN Orlen pak zaznamenala v samotném třetím kvartálu pokles čistého zisku o 52 procent na 655 miliónu zlotých (zhruba 4,05 miliardy korun). Na výsledku se podepsal pokles rafinérských marží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám