Hlavní obsah

Maloobchod v srpnu nedopadl špatně, pomohl mu prodej aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby tuzemských maloobchodníků sice v srpnu oproti stejnému měsíci loňského roku poklesly o 0,3 procenta, ale zejména proto, že letošní srpen měl ve srovnání s loňskem o jeden pracovní den méně. Po očištění o tento vliv tržby meziročně stouply o 1,3 procenta a v porovnání s červencem o 0,8 procenta. Maloobchodu pomohl zejména prodej aut. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pokračování nárůstu maloobchodních tržeb je pozitivním údajem zapadajícím do pozvolného oživování české ekonomiky,“ uvedl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Třžby maloobchodu

Jak připomněl analytik Jiří Škop z Komerční banky, za růstem stál rovnoměrně prodej aut i ostatní prodeje. „Zveřejněná čísla jsou určitě pozitivním signálem, že poptávka domácností letos pomalu sílí,“ sdělil Škop s tím, že kromě stabilizace na trhu práce tomu určitě napomáhá klesající inflace.

Stabilní růst si drží tradičně internetoví prodejci, kam právě pro zboží dlouhodobé spotřeby míří stále více zákazníků. „Dlouhodobý trend těchto obchodů ve srovnání s tržbami kamenných prodejen jasně potvrzuje trend přesouvání nákupů na síť,” informoval analytik Petr Dufek z ČSOB.

Méně naopak lidé utráceli za potraviny a další zboží každodenní spotřeby. „Řada lidí z pohraničí navíc volí cestu mimo republiku pro větší nákupy potravin, případně hledají levnější varianty,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Naopak lidé, jako již tradičně, více nakupovali elektroniku, a to kvůli klesajícím cenám. Srpen byl dobrý také pro prodejce oblečení a obuvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám