Hlavní obsah

České dráhy představily rekordně rychlou lokomotivu Spirit of Brno

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve středu pokřtily České dráhy lokomotivu řady 1216 Taurus firmy Siemens ve svých barvách. Stroj vyvedený domodra nese jméno Spirit of Brno, tedy Duch Brna. S taurusy se cestující už setkávají na mezinárodních vlacích EC z Rakouska přes Českou republiku do Německa, ale doposud v červených barvách rakouských drah.

Foto: České dráhy

Taurus v barvách Českých drah.

Článek

Jak uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová, od prosince 2014 začnou tyto modré lokomotivy pravidelně jezdit se sedmi soupravami Railjet, konkrétně z rakouského Štýrského Hradce přes Vídeň a Brno do Prahy.

„V současnosti jsou vyrobeny všechny hrubé stavby vozů pro první soupravu Českých drah, část vozů je již ve fázi konečné montáže a pokračuje se ve výrobě vozů z druhé a třetí soupravy. První zkušební jízdy se plánují již v polovině příštího roku,“ doplnila Šubová.

První elektrické vysokorychlostní lokomotivy Taurus byly uvedeny do provozu před 14 lety. V Česku jsou pravidelně k vidění od 14. prosince 2008.

Lokomotiva řady ES64U4 společnosti Siemens je držitelkou světového rychlostního rekordu. Získala jej v září 2006, když se hnala rychlostí 357 km/hod. Běžná rychlost taurusů činí 230 km/hod., což je pro české železnice naprosto dostačující. Maximální rychlost je zde totiž 160 km/hod.

Railjety zakoupené ČD a vyráběné společností Siemens se budou skládat ze sedmi vozů a nabídnou 442 míst k sezení – pět vozů 2. třídy s 384 místy, restaurační vůz a řídicí vůz s business class se šesti místy a s 1. třídou o 42 místech. Soupravy ČD Railjet budou mít restauraci a k dispozici bude také wi-fi. V nabídce se počítá i s přepravou jízdních kol a úplnou novinkou na českých tratích se stane dětské kino.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám