Hlavní obsah

E-shop nabízel falešné diamanty, zjistila inspekce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pracovníci České obchodní inspekce při kontrole zjistili, že diamanty nabízené prostřednictvím e-shopu byly falešné. Jednalo se o tzv. moissanity, tedy kameny syntetického původu, které mají pouze zlomek hodnoty skutečných diamantů, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Falešný diamant

Článek

Inspektoři ČOI si vyžádali odborné posudky na drahé kameny zakoupené přes internet, které prodejce deklaroval jako „nádherné černé přírodní diamanty“. Po odborném posouzení kamenů v technické laboratoři Generálního ředitelství cel ovšem vyšlo najevo, že informace prodávajícího o kamenech byly klamavé.

„Zkoušky potvrdily naše podezření, že se v žádném případě nejedná o diamanty, přestože prodejce pravost kamenů dokládal i certifikátem. Prodejce tudíž čeká správní řízení,“ sdělila Tatiana Neuhybelová, ředitelka inspektorátu ČOI se sídlem v Brně.

Název prověřovaného e-shopu inspekce nezveřejnila.

Foto: Česká obchodní inspekce

Pracovníci Jihomoravského a Zlínského inspektorátu v součinnosti s Generálním ředitelstvím cel si kvůli prověřování pravosti kamenů nabízených internetovým obchodem objednali dva kameny. Jeden byl kulatého tvaru za 1100 korun, deklarovaný jako „nádherný černý přírodní diamant 7,72 karátu“. Druhý byl ve tvaru hrušky, nabízený jako „nádherný černý přírodní diamant 11,65 karátu“, za cenu 1600 korun.

Z laboratorních zkoušek vyplynulo, že se nejedná o přírodní černý diamant, ale o moissanit neboli karbid křemíku syntetického původu. Za přírodní diamant, respektive briliant o výše uvedené deklarované hmotnosti by zákazník zaplatil řádově milióny korun, nikoli tisíce.

Podle ČOI by si lidé neměli kupovat drahé kameny prostřednictvím e-shopů, protože si nemohou na místě pravost kamene ověřit. Nákup je lepší uskutečnit pouze u prověřených prodejců.

Reklama

Výběr článků

Načítám