Hlavní obsah

Kodaku už nehrozí bankrot

New York

Americký federální soud v úterý schválil plán světoznámého výrobce fotografických potřeb Eastman Kodak na opuštění bankrotové ochrany před věřiteli. Kodak může z bankrotového režimu odejít už 3. září, jak plánoval, tedy asi osm měsíců od vstupu do něj.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Logo společnosti Kodak na dnes již nepoužívané továrně v Rochesteru v New Yorku.

Článek

Jeden z průkopníků fotografování vyjde z bankrotu v radikálně zeštíhlené podobě a zaměřovat se bude na digitální zobrazování.

Právní zástupce Kodaku sdělil, že soudce bankrotového soudu na Manhattanu Allan Gropper svým rozhodnutím umožnil společnosti odejít z bankrotového režimu do zhruba dvou týdnů. Právník podal soudci žádost firmy o opuštění ochrany v úterý dopoledne.

Kodak v dubnu dohodou se zbylými věřiteli překonal poslední vážnou překážku, která mu stála v cestě k odchodu z režimu bankrotové ochrany. Minulý týden plán opuštění bankrotové ochrany schválila většina akcionářů firmy.

Kodak je v bankrotovém režimu od ledna a prošel v něm výrazným zeštíhlením, neboť odprodal řadu svých kdysi základních podnikatelských aktivit. Firma se chce do budoucna zaměřit na komerční zobrazování, kam patří grafická komunikace, kinofilmy a fotochemikálie.

Kodak patří mezi nejznámější americké značky a kdysi dominoval celému fotografickému průmyslu. Firma založená v roce 1880 však nedokázala dost rychle přijmout moderní technologie a sázela na klasické kinofilmy i poté, co tento sektor smetla digitální fotografie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kodak prodá své patenty za deset miliard korun

Americká společnost Eastman Kodak prodá svých zhruba 1100 patentů z oblasti digitálního zobrazování za 525 miliónů USD (téměř deset miliard Kč). Peníze získané...

Výběr článků

Načítám