Hlavní obsah

EPH má zálusk na další německé uhelné doly s elektrárnou, píše Die Welt

Berlín

Český Energetický a průmyslový holding (EPH) se chystá koupit od energetického koncernu E.ON německý hnědouhelný revír Helmstedt s uhelnou elektrárnou Buschhaus. Uvedl to německý deník Die Welt s tím, že dohoda je těsně před uzavřením. E.ON ji nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Těžba uhlí, ilustrační foto

Článek

Cenu, za kterou by EPH svou další akvizici v Německu mohl získat, deník neuvedl. EPH už vlastní hnědouhelné doly Mibrag ležící v Sasku-Anhaltsku.

Podle Die Welt byli pracovníci helmstedtských dolů informováni o chystané změně majitele už 12. července. Podle tohoto sdělení zbývalo k uzavření dohody vyjasnit ještě některé body. Podle deníku se to týkalo především otázky dodávek elektřiny z elektrárny Buschhaus jihoněmecké energetické společnosti EnBW.

Jednání mezi EPH a E.ON listu potvrdila mluvčí Mibragu, jehož vlastníkem je společnost EP Energy, dceřiná firma EPH. „V současnosti probíhají rozhovory našeho společníka, české energetické firmy EPH, s E.ON, do nichž je zahrnut i Mibrag a v nichž se jedná o možný další provoz elektrárny Buschhaus po roce 2017,“ citoval Die Welt mluvčí společnosti.

Dolnosaská elektrárna Buschhaus, spuštěná v roce 1985, patřila až do své modernizace v roce 2002 k největším producentům emisí oxidu uhličitého v Německu. Její dominantou je 307 metrů vysoký komín, nejvyšší v celé zemi. Výkonem 390 megawattů patří ke středně velkým provozům. Ročně vyrobí okolo 2,5 miliardy kilowatthodin proudu. Budoucnost elektrárny byla ale značně nejistá, neboť zásoby uhlí v Helmstedtu měly vydržet jen do roku 2017.

Uhlí má prý budoucnost

Německo se chystá do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Energetické koncerny proto věří, že uhelná zařízení mají budoucnost, neboť budou nezbytné pro udržení stability německých přenosových sítí. Elektřina z hnědého uhlí pokrývá v současnosti podle listu Die Welt největší díl spotřeby v Německu – 26 procent.

E.ON si naopak prodejem dolnosaského hnědouhelného revíru bude moci snížit svou bilanci emisí CO2. To pro společnost bude mít nezanedbatelný finanční efekt, neboť po reformě evropského trhu s emisními povolenkami má jejich cena značně stoupnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám