Hlavní obsah

Ministr zemědělství Toman odvolal už třetího náměstka

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zemědělství Miroslav Toman ve středu po vzájemné dohodě odvolal svého prvního náměstka Viléma Žáka (ODS). Od pátku jej nahradí současný náměstek ministra pro místní rozvoj (MMR) Jan Sixta (34), který na MZe povede správní úsek. Toman to ve čtvrtek sdělil na tiskové konferenci novinářům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Článek

Žák byl prvním náměstkem Petra Bendla (ODS) od loňského listopadu a zároveň náměstkem pro správní úsek. Předtím působil coby Bendlův poradce. V minulosti pracoval jako Bendlův náměstek i v době, kdy byl Bendl hejtmanem Středočeského kraje. Vedl také tým poradců bývalého ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS).

Sixta pracoval na MMR od září 2006. Náměstkem pro veřejné investování a legislativu jej v září 2011 jmenoval tehdejší ministr Kamil Jankovský. Sixtovu agendu na MMR převezme náměstek ministra pro řízení úřadu Jiří Nováček, informoval ministr František Lukl.

Už v minulých dnech Toman odvolal Bendlova náměstka pro zemědělské komodity, výzkum a poradenství Jiřího Macha (bezp., kandidoval za VV), kterého vystřídal Stanislav Kozák (KDU-ČSL). Svůj post opustil i náměstek pro lesní hospodářství Radek Braum (bezp.), řízením tohoto úseku byl pověřen Martin Žižka.

Rychlé vypořádání povodňových škod

Toman informoval o svých prioritách pro nejbližší období, mezi něž patří zejména rychlé vypořádání škod po červnových povodních, vyjednávání české pozice v rámci Společného zemědělské politiky EU a vše, co se týká kvality a zdravotní nezávadnosti potravin. Na řešení povodňových škod Rusnokova vláda tento týden uvolnila pro ministerstvo zemědělství z rezerv státního rozpočtu 2,1 miliardy korun.

Jak dále Toman dále uvedl, ministerstvo zemědělství spolu se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ) začnou už v nejbližších dnech na svých webových stránkách zveřejňovat v týdenních intervalech výzvy církevních subjektů povinným osobám k vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Jak upřesnil šéf SPÚ Petr Šťovíček, poté co proběhne ověřování a správní řízení, což potrvá zhruba půl roku, budou obdobně zveřejňovány i uzavřené dohody o vydání tohoto majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám