Hlavní obsah

ČOI kontrolovala dětská kola, zjistila nedostatky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Během dubna a května se zaměřili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) na kontrolu dětských kol. V průběhu dvou měsíců zkontrolovali 117 typů dětských bicyklů a nedostatky zjistili u šesti z nich. Uvedl to mluvčí ČOI Denis Gaidoš s tím, že kontroly budou pokračovat až do konce července.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ústředního ředitele ČOI Vladimíra Velčovského by měli rodiče výběru nového kola pro své dítě věnovat zvýšenou pozornost.

„Měli by se ujistit, že kolo má dva funkční brzdné systémy, chráněná riziková místa, zejména v oblasti řetězu, a je dostatečně pevné a stabilní. Rizikem je kupovat anonymní výrobky, tj. bez identifikace výrobku a výrobce nebo dovozce, a bez návodu k používání a údržbě v českém jazyce,“ sdělil Velčovský.

Inspektoři při kontrolách zjistili vícero nedostatků, jako například chybějící návod k použití nebo absenci řádných informací o výrobku. Dále se jednalo o neoznačení výrobků výrobcem, dovozcem, normou a číslem rámu, v jednom případě inspektoři odhalili konstrukční vady.

Z trhu byly podle Gaidoše jako potenciálně rizikové odebrány dva typy dětských jízdních kol. Kolo XIAO LI XING bylo nahlášeno do systému Rapex jako nebezpečný výrobek.

Inspektoři udělili distributorům a prodejcům ve třech případech pokuty v celkové výši 4000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám