Hlavní obsah

Plynovodem Nabucco se ázerbájdžánský plyn přepravovat nebude

Vídeň

Projekt plynovodu Nabucco West nebude přepravovat zemní plyn z Ázerbájdžánu do Evropy. Sdělila to rakouská ropná společnost OMV, která konsorcium Nabucco West vede. Nabucco soutěžil o plyn z Kaspického moře s konkurenčním projektem jiných evropských energetických společností Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konsorcium pro těžbu plynu na ázerbájdžánském poli Šach Deniz projekt Nabucco pro přepravu plynu do Evropy nevybralo, uvedla OMV. Nesdělila, zda konsorcium Šach Deniz dalo přednost TAP.

Skupina pro těžbu v Ázerbájdžánu tvořená britskou BP, norskou společností Statoil, ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR a francouzským Totalem se měla do konce června rozhodnout, kterému z projektu dá přednost.

Skupina chce vyvážet od počátku roku 2019 z velkého ázerbájdžánského pole Šach Deniz 16 miliard krychlových metrů plynu ročně plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP) na hranice Turecka a Bulharska, kde se má napojit plynovod dál na západ.

Snížení závislosti na plynu z Ruska

Přípravy na výstavbu plynovodu Nabucco začaly už v roce 2002 v rámci snahy Evropské unie o snížení závislosti na dovozu ruského plynu. Nynější Nabucco West je ale už jen zmenšenou verzí původního projektu.

Akcionáři projektu Nabucco jsou vedle OMV maďarský MOL, turecký Botas, rumunský Transgaz a bulharský BEH. Plynovod měl přepravovat surovinu z Bulharska do Rakouska. OMV sdělila, že bude nyní hledat jiné možnosti, jak zajistit dodatečné dodávky plynu do Evropy.

Projekt TAP předpokládá výstavbu potrubí přes severní Řecko, Albánii a pod hladinou moře do jižní Itálie. Řídí jej konsorcium německé společnosti E.ON Ruhrgas, norské Statoil a švýcarské skupiny Axpo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám