Hlavní obsah

Důvěra německých spotřebitelů roste, také kvůli zvyšování mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Především silný trh práce a výrazné zvyšování mezd stojí za tím, že nálada mezi německými spotřebiteli roste sedmý měsíc za sebou a vyhoupla se na nové maximum od září 2007. Ruku v ruce s vyšší důvěrou jde i růst spotřebitelských výdajů, uvedl výzkumný institut GfK.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Berlína.

Článek

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 6,8 bodu z červnové úrovně 6,5 bodu a ve srovnání s 5,8 bodu před rokem. Kladná hodnota ukazatele signalizuje meziroční růst soukromé spotřeby.

Německo se v prvním čtvrtletí těsně vyhnulo recesi a jeho ekonomika mírně vzrostla, téměř výhradně díky výdajům spotřebitelů. Spotřebitelé by mohli být motorem ekonomického růstu i nadále díky dohodám o vysokém růstu mezd v průmyslových odvětvích.

Němečtí zaměstnanci si v letošním roce zajistili nárůst mezd v průměru o 6,6 procenta. To při nízké inflaci zvyšuje kupní sílu v době, kdy mizivé úroky v bankách nemotivují lidi k úsporám.

Ochota Němců k nákupům tento měsíc mírně klesla, podle GfK ale zůstává na vysoké úrovni. Němci mají díky stabilnímu trhu práce a dohodám o růstu mezd jistotu potřebnou k výdajům na nákladné položky jako nemovitosti, zvláště když si na ně mohou brát velmi levné úvěry.

Velmi mírně stoupá rovněž i důvěra v českou ekonomiku, která se však stále nachází v záporných hodnotách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám