Hlavní obsah

Největší francouzské bance BNP se propadl zisk skoro o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Největší francouzská banka BNP Paribas vykázala za letošní první čtvrtletí propad čistého zisku o 45 procent na 1,58 miliardy eur (zhruba 40 miliard korun). Důvodem jsou nepříznivé ekonomické podmínky.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Banka nyní pracuje na plánu, který má do dvou let snížit její náklady o dvě miliardy eur ročně, redukovat by měla i stavy zaměstnanců. Úsporná opatření kvůli obtížným podmínkám na trzích zavádějí také další evropské banky, například německá Deutsche Bank a švýcarská UBS, připomněla agentura Reuters.

Čtvrtletní zisk BNP ovlivnila slabá domácí ekonomika, stejně jako negativními dopady kontroverzní záchrany Kypru před bankrotem na finanční trhy.

BNP nyní připravuje zahájení provozu plně internetové evropské banky, která má pomoci kompenzovat zpomalení růstu v pobočkách pro drobné bankovnictví. Podle zdroje z odborů chce BNP pro internetovou banku získat během pěti let půl miliónu klientů.

Generální ředitel BNP Jean-Laurent Bonnafe pochválil čtvrteční rozhodnutí Evropské centrální banky snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,5 procenta. [celá zpráva]

Bonnafe nicméně upozornil, že snižování úroků není lékem na všechny hospodářské problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám