Hlavní obsah

Polsko musí napravovat pověst svých potravin samo, řekl Bendl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko se musí snažit hlídat kvalitu potravin už na svém území a musí udělat něco pro to, aby zlepšilo pověst svých potravin. Uvedl to v pondělí český ministr zemědělství Petr Bendl po setkání se svým polským kolegou Stanislawem Kalembou v Lucemburku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Petr Bendl před zahájením středočeského sněmu ODS

Článek

Oba ministři se sešli na okraj pravidelné schůzky ministrů zemědělství EU.

Podle Bendla by se Polsko mělo „snažit hlídat kvalitu potravin už na svém území“. „Chce-li Polsko zlepšit image polských potravin, tak pro to musí něco udělat,“ řekl Bendl.

Česká strana se prý bude snažit Varšavě vyjít vstříc tím, že bude rychleji informovat o výskytu nekvalitních potravin na českém území. „Od nich očekáváme, že budou rychleji zasahovat a postihovat každého, kdo nekvalitní potraviny bude chtít distribuovat,“ uvedl český ministr.

Podle něj by z polských kroků mělo být jasné, „že jde oběma o totéž, tedy o kvalitní potraviny na trhu bez ohledu na to, odkud pochází“.

Dovoz polských potravin do ČR za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Podíl polských nevyhovujících výrobků byl podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce nejvyšší ze všech zemí dovážejících potraviny do ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám