Hlavní obsah

Potravinářská inspekce loni uložila pokuty za 35,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V 1747 správních řízeních, která Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni pravomocně ukončila s výrobci či prodejci potravin, padly pokuty za celkem 35,5 miliónu korun. V porovnání s rokem 2011 se jednalo o nárůst ve výši 8,1 miliónu korun, vyplývá z výroční zprávy SZPI za rok 2012.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loni inspekce také ve 14 831 případech zakázala prodej potravin, obchodníci a výrobci tak museli stáhnout z oběhu zboží v hodnotě 70,4 miliónu korun. Nejčastěji se zákazy týkaly lihovarnických výrobků, bylo jich 2800 za 20,2 miliónu. „Za zmínku stojí i finanční objem zákazů v oboru zvláštní výživa a doplňky stravy, jejichž výše dosáhla 14,86 miliónu korun,“ píše se ve zprávě.

Značnou část prostředků a možností týkajících se kontroly jakosti potravin na tuzemském trhu SZPI odčerpaly dvě události. Nejprve na konci února začala kauza s přidáváním průmyslové soli do potravin z Polska a v září vypukla metanolová aféra.

Kontroloři loni učinili přes 35 100 kontrol provozoven potravinářských podniků, celních skladů a internetových obchodů, což je o 1000 méně než v předchozím roce. Z toho se 26 100 uskutečnilo v maloobchodní síti a 9000 ve výrobě. Zjistili 4100 nevyhovujících šarží zboží. Nejméně vadných šarží bylo zjištěno u potravin z Česka, 16 procent, zatímco ze zemí mimo Evropskou unii jich bylo 44 procent.

Vedle standardních kontrol jich inspekce provedla dalších 35 000 v souvislosti s lihovinami obsahujícími jedovatý metylalkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám