Hlavní obsah

Ocenění vítěze za nejlepší pivo dostal Pivovar Zubr

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Absolutním vítězem, šampionem 21. ročníku degustační soutěže piv Zlatý pohár Pivex - Pivo 2013, se stal Zubr Gold z Pivovaru Zubr. Vítězové byli slavnostně vyhlášeni ve středu na galavečeru v brněnském OREA Hotelu Voroněž. Patnáct českých pivovarů letošní ročník obeslalo více než padesáti vzorky. Soutěž mají pivovarští odborníci za jedno z nejprestižnějších a nejvýznamnějších hodnocení piva v České republice.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ocenění Privilegium 11 pro nejlepší jedenáctistupňové pivo v kategorii ležáků patří Velkopopovickému kozlu medium z Plzeňského prazdroje - pivovar Velké Popovice a třetí prestižní ocenění Superior kolekce pro pivovar s nejlépe umístěnými pivy v kategoriích světlý ležák a světlé výčepní pivo degustátoři přiřkli značce Litovel Premium - Litovel Classic.

Soutěž je dvoukolová, probíhala 29. listopadu a 20. února. Neoznačené vzorky posuzovali vždy anonymně degustátoři ze soutěžících pivovarů, z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze, který je zároveň odborným garantem degustací, i z dalších odborných institucí.

Degustátoři hodnotili chuť, plnost, vůni, říz, hořkost i další vlastnosti piva včetně vzhledu. V obou kolech se u všech soutěžních vzorků prováděly laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích odborného garanta.

V kategorii světlý ležák nejvíce chutnala značka Lobkowicz Premium, v kategorii světlé výčepní pivo to byl absolutní vítěz, Zubr Gold. Z nealkoholických piv zvítězil Birrel světlý z Plzeňského prazdroje - Pivovar Radegast, z tmavých piv je na špici Litovel Dark tmavé výčepní. V nové kategorii nízkoalkoholická míchaná piva nejvíce zaujal Staropramen Cool Grep.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám