Hlavní obsah

Osram škrtne tisíce pracovních míst, pociťuje tlak konkurence z Asie

Frankfurt

Německý výrobce žárovek Osram zruší dalších asi 4700 pracovních míst. To je zhruba 12 procent pracovní síly. Firmu k tomuto kroku vede silná konkurence asijských výrobců, která Osram nutí zavřít některé závody. Firma uvedla, že díky těmto opatřením do roku 2015 ušetří asi miliardu eur (přes 25 miliard korun).

Článek

Osram je součástí nadnárodního koncernu Siemens, který ale už dříve avizoval, že Osram ze své organizační struktury vyčlení.

Mluvčí Osramu Stefan Schmidt agentuře AP řekl, že do konce roku 2014 by mělo z firmy odejít minimálně 7300 lidí. Část plánu na propouštění totiž vedení společnosti oznámilo už dříve. Osram v celém světě zaměstnává asi 39 000 lidí a v rámci restrukturalizace se chce zbavit zastaralých provozů.

Osram podle agentury Reuters patrně doplácí na to, že včas nezareagoval na změny v odvětví. Především na poměrně rychlý odklon od tradičních wolframových žárovek a přechod k úspornějším tělesům na bázi LED diod. Navíc se ukázalo, že asijské firmy rychle vybudovaly výrobní kapacity, což přispělo k poklesu tržních cen žárovek.

Výroba i v Bruntále

Reorganizuje ale i Siemens, který chce v rámci změn ušetřit kolem šesti miliard eur (asi 151,4 miliardy korun).

Osram prodá některé provozy mimo Německo a později chce v Číně otevřít nový montážní závod na osvětlovací diodová tělesa. Do roku 2017 tak podnik bude v tomto závodě potřebovat zhruba 1700 lidí.

V Česku má Osram vedle pražského obchodního zastoupení také výrobní závod v Bruntále, který je s téměř 900 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v regionu. Čistý zisk Osramu v Česku ve finančním roce, který skončil loni v září, klesl o 16 procent na 156,1 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám