Hlavní obsah

Česko zvýší energetickou bezpečnost, získalo podíl v ropovodu TAL

– Praha

Státem vlastněný přepravce ropy Mero získal od společnosti Shell Deutschland pětiprocentní podíl v ropovodu TAL. Česko jako podílník v TAL transakcí zvýší svou energetickou bezpečnost v oblasti zajištění dopravy ropy, nebude totiž tolik závislé na dodávkách ropovodem Družba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Akcionáři s podílem minimálně pěti procent mají nejen právo nominovat svého zástupce do řídícího výboru společnosti, ale především mají přednostní právo transportu své ropy.

Shell bude držet nově v ropovodu TAL podíl 19 procent, dosud měl 24 procent. Dalšími akcionáři ropovodu jsou OMV (25 procent), Ruhr Oel (11 procent), Eni (deset procent), Petroplus (deset procent), BP (devět procent), ExxonMobil (šest procent), ConocoPhillips (tři procenta) a Total S.A. (dvě procenta).

Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a proudí jím ropa z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky. V německém Ingolstadtu na TAL navazuje ropovod IKL, jímž teče surovina do Česka.

Společnost Mero vznikla v roce 1994 a podle informací na svých stránkách je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL a jediným přepravcem ropy do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám