Hlavní obsah

Obří projekt na dodávky energie z Afriky do Evropy zvolna krachuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlý a ambiciózní projekt Desertec, který v roce 2009 odstartoval s tím, že bude ze solárních a větrných zdrojů v severní Africe krýt až 15procentní spotřebu energie v Evropě, dostává povážlivé trhliny. Mimo jiné i proto, že v nedávné době projekt opustil už druhý významný hráč; po německém Siemensu záměr opustila další německá společnost – Bosch. Informoval o tom server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší solární elektrárna by měla vzniknout v Maroku

 
Článek

„Siemens a Bosch jsou velké firmy. Pokud se rozhodly nepodpořit tuto iniciativu, bude to pro Desertec obtížné,“ uvedl Daniel Ayuk, expert na africké solární zdroje na univerzitě v rakouském Linci.

Další členové Desertecu ovšem zbraně neskládají, výsledkem má být vybudování tří solárních elektráren v Maroku. Španělská strana však uvedla, že v době ekonomické krize bude hledat potřebné dotace na tento projekt jen s velkými obtížemi.

Podle Hanse-Josefa Fella z německé Strany zelených je problémem projektu fakt, že je až příliš závislý na státních dotacích. „Desertec potřebuje velkou podporu z peněz daňových poplatníků. Veřejné rozpočty se snižují, i z toho důvodu nejsou peníze z daní snadno dostupné,“ řekl Fell.

Foto: http://www.desertec.org/

Spasitelem může být Čína

Dalším problémem projektu je podle kritiků nestabilní politická situace v severní Africe, která vyvolává obavy investorů a evropských vlád. Navíc se nabízí otázka, proč by měla energie směřovat do Evropy, místo aby plynula do dalších částí Afriky.

Desertec však ještě může zachránit Čína, která by mohla poskytnout důležité finance oplátkou za přístup k technologiím. „Čínské peníze by mohly pomoci, Čína by tento projekt mohla zachránit,“ domnívá se Fell.

Desertec měl podle původních plánů do roku 2050 vyrábět 125 gigawattů elektrické energie. To vše za 400 miliard eur (asi 10,2 biliónu korun). Takové množství energie má být dostatečné pro místní potřeby a navíc zajistit vývoz „přebytků“ do Evropy, a to přes vysokonapěťové stejnosměrné kabely vedené po dně Středozemního moře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám