Hlavní obsah

Za podivné losovačky padly pokuty tři milióny

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil za netransparentní losování v osmi výběrových řízeních pokuty v celkové výši 3,15 miliónu korun. Pokuty mají zaplatit Povodí Vltavy, města Šternberk, Kostelec nad Labem, Jihočeský kraj, Správa silnic Olomouckého kraje nebo obce Cítov na Mělnicku a Svijany na Liberecku. Nejvíc má zaplatit Povodí Vltavy, za chyby ve dvou případech celkem milión korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Článek

Chyby ÚOHS našel i v tendrech pražského magistrátu a obce Neumětely. "V těchto případech nebyla ještě uzavřena s vybraným uchazečem smlouva a zadávací řízení mohlo být zrušeno," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Většina rozhodnutí není dosud pravomocná a může být proti nim podán rozklad. Udělaly to již obce Cítov a Svijany. Naopak Neumětely na Berounsku se proti verdiktu úřadu neodvolaly.

Úřad se případy začal zabývat na základě podnětu od policie, která upozorňovala na možnou manipulaci při omezování počtu zájemců o zakázku prostřednictvím elektronického losování.

Podle odborného posudku pořízeného policií nebylo losovací zařízení, v tomto případě notebook, zabezpečené proti zmanipulování výsledků losování. Podle Rafaje bylo naopak cíleně vytvořeno způsobem, který ovlivňování výsledků umožňuje.

„Ze znaleckého posudku jasně vyplynulo, že losovací zařízení bylo cíleně vytvořeno pro manipulaci a ovlivňování výsledků losování tak, aby nedocházelo k náhodnému výběru,“ sdělil Rafaj.

Většina rozhodnutí není dosud pravomocná a může být proti nim podán rozklad. Udělaly to již obce Cítov a Svijany. Naopak Neumětely na Berounsku se proti verdiktu úřadu neodvolaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám