Hlavní obsah

Byznysmeni lobují za průzkum v Dole Frenštát

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřadit Důl Frenštát ze státní surovinové politiky je chyba, tvrdí Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje, které sdružuje byznysmeny a šéfy významných podniků a institucí v kraji. Zásoby uhlí v okolí Frenštátu pod Radhoštěm by se podle nich měly dostat zpět na seznam surovinových zásob státu, ze kterého ložisko v Trojanovicích vypadlo.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aktivisté Greenpeace na těžních věžích Dolu Frenštát, ilustrační foto

Článek

Sdružení reaguje na aktualizaci státní energetické politiky, Surovinové politiky ČR a na připravované změny v Horním zákoně. „Žádáme vládu, aby odložila schvalování připravovaných dokumentů a stanovila konkrétní opatření, která umožní posoudit význam a možnosti využívání nerostných zásob ve prospěch ČR. Z pohledu majetku České republiky se jedná o velmi závažná rozhodnutí,“ uvedl prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a viceprezident Hospodářské komory České republiky Pavel Bartoš.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) sice považuje ložisko Frenštát za surovinovou rezervu státu, s jeho využitím se ale podle něj pro příštích 20 let nepočítá. „Současnou prioritou není otvírka nových černouhelných dolů, ale maximální prodloužení životnosti těžených lokalit,“ sdělil Kuba.

Předseda Sdružení města a obcí na ochranu beskydského regionu a starosta Trojanovic Jiří Novotný kroky ministerstva vítá. „Dali přednost lidem v Beskydech před plány finančníků na budoucí vyuhlení Beskyd, a to je správné,“ řekl Právu Novotný.

Argumenty pro a proti

Podle Bartoše je chybné zbavovat se poslední známé větší zásoby černého uhlí v Česku. „Zařazení mezi surovinové zdroje státu ještě nemusí znamenat zahájení těžby. Jde nám o to, aby se ložisko neznehodnotilo, aniž by stát věděl, jak významné zásoby má,“ vysvětlil Bartoš s tím, že v Dole Frenštát od posledního průzkumu uplynuly desítky let.

Starosta Trojanovic se ale nad tímto argumentem pouze pousmál. „Prezidentem Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje je Pavel Bartoš, majitel firmy na důlní stroje. Prvním viceprezidentem je budoucí ředitel OKD Ján Fabián. Těm jde jenom o kšeft se státním majetkem, ne o zájmy státu,“ řekl Novotný a dodal, že zásoby uhlí jsou známy a další průzkum není potřeba.

Černouhelná společnost OKD svůj pohled na ložisko v Trojanovicích nemění už několik let. „Náš názor je pevný a má podporu u desítek odborníků, kteří se v této problematice vyznají. Důkladný podzemní průzkum, který by neměl žádné dopady na povrch a rozhodně by nebyl a ani nemohl být přípravou na zahájení těžby, je ideálním řešením, jak připravit podklady k odpovědnému a společnému rozhodování státu, místních obyvatel i těžařů o budoucnosti ložiska,“ řekl mluvčí OKD Vladislav Sobol.

V současnosti je Důl Frenštát v konzervačním provozu, který stojí ročně 60 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám