Hlavní obsah

Dětské odrážedlo z Číny obsahuje nadměrné množství ftalátů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) odhalili na tuzemském trhu další výrobek, který znamená pro jeho uživatele, v tomto případě děti, riziko poškození zdraví. Rukojeti odrážedla Prima New, vyrobené z měkčeného plastu, totiž obsahují nedovolené množství ftalátů, a to 22krát vyšší, než je limit stanovený pro hračky.

Foto: Česká obchodní inspekce

Ftaláty se uvolňovaly z řídítek.

Článek

„V měkčeném plastovém materiálu nejsou ftaláty pevně vázány, a proto se uvolňují do prostředí,“ uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová s tím, že člověk dostává do těla ftaláty prostřednictvím kůže, dýcháním nebo ústy.

Foto: Česká obchodní inspekce

Přestože jsou účinky ftalátů v souvislosti se zdravím lidí různé a závisejí na více faktorech, přesto se dá tvrdit, že děti jsou vůči nim citlivější než dospělé osoby.

„Mimořádně citlivé jsou z toho hlediska zejména mužské pohlavní orgány ve fázi vývoje, i když nebezpečí představují i například účinky ftalátů na játra, ledviny, plíce a na srážlivost krve,“ připomněla Fléglová.

ČOI prodej nebezpečného odrážedla zakázala a následně distributor stáhnul tento výrobek z trhu. „Zjištění zdravotní závadnosti výrobku bylo postoupeno příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám