Hlavní obsah

Pozor na elektronickou cigaretu E-Health Cigarette, varuje časopis dTest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Elektronickou cigaretu E-Health Cigarette vyhodnotily dozorové orgány v různých zemích EU jako nebezpečnou a následně ji stáhly z prodeje. Přestože před ní varoval i evropský systém RAPEX, opakovaně se objevuje v českých a slovenských internetových obchodech, uvedl spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejde zde o riziko související přímo s kouřením cigarety. Je třeba si dát pozor na přiloženou nabíječku, u které hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem, neboť vnitřní izolace mezi vstupním a výstupním obvodem není dostatečná a vnitřní spoje jsou fixované pouze pájením,“ upozornil Jan Richtr z dTestu.

Podle něj se sada s touto cigaretou dala v minulém týdnu sehnat na slevovém serveru vykupto.cz a prodává se i v řadě internetových obchodů jako interierdekor.cz, mader.sk, či pixinf.com. Nález nebezpečného výrobku dTest předá České obchodní inspekci, která může nařídit zákaz jeho prodeje a stažení z trhu.

Podle vyjádření spolumajitelky interierdekor.cz Moniky Urbanové jejich obchod sice ještě do dnešního dne tuto cigaretu v nabídce měl, ovšem zákazníkům ji již měsíc nedodává s upozorněním, že s ní nemusí být vše v pořádku.

Podle údajů databáze RAPEX není případ E-Health Cigarette ojedinělý. Rizika elektronických cigaret označených za nebezpečné převážně spočívají v nedostačujících nabíječkách či absenci informace o škodlivosti pro děti.

Českým zdrojem informací o nebezpečných výrobcích je podle Richtera webová stránka www.nebezpecnevyrobky.cz, kam týdně přibývá několik desítek problematických produktů ze všech zemí Evropské unie.

„Speciálně jsou sledovány české a slovenské výrobky, které jako rizikové vyhodnotily místní dozorové orgány,“ připomněl Richtr s tím, že v databázi se momentálně vyskytují hned čtyři typy nebezpečných e-cigaret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám