Hlavní obsah

Velcí provozovatelé čerpacích stanic se propadají do ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velké sítě čerpacích stanic působící v České republice začínají mít problémy s klesajícími tržbami a ziskem. Dotýká se to i společností jako Shell Czech Republic, Benzina nebo Lukoil. Důvodem je nižší poptávka po pohonných hmotách, pokles objemu zpracované ropy či rostoucí dovozy nezdaněných pohonných hmot.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Shell Czech Republic se v loňském roce propadla do ztráty 302,4 miliónu korun. V roce 2010 firma ještě vykázala zisk 224 miliónů korun. Podobně i Benzině klesl zisk o zhruba 100 miliónů korun, Lukoil prohloubil ztrátu na více než 40 miliónů korun.

Foto: Jan kočvara , Novinky

vývoj cen benzínu 2010-2012

Nízká poptávka po benzínu a naftě loni čerpacím stanicím způsobila odliv zákazníků a pumpy byly nuceny v rámci konkurence snižovat své marže. Stejný trend pokračuje i letos při rekordních cenách pohonných hmot, které se místy pohybují kolem 40 Kč/l. Některé pumpy, převážně u obchodních center, tak nyní usilují o zákazníky například prostřednictvím slev ve vybrané dny.

Výjimkou jsou menší sítě jako například Tank Ono, která nabízí pohonné hmoty o několik korun levněji než velké značky. Loni Tank Ono vykázal zisk přes 26 miliónů korun. Také pumpy Robin Oil prosperují, loni zvýšila firma čistý zisk o deset miliónů na 77 miliónů korun.

Daňové úniky spíše rostou

Daňové úniky podle předsedy Sdružení čerpacích stanic Ivana Indráčka umožňují některým stanicím prodávat za takové ceny, které jsou pro ostatní prodejce podnákladové. „V takové situaci je pak logické, že zákazník se přesouvá od pumpy poctivé k podvodníkovi – má tam v tuto chvíli kvalitní zboží za lepší ceny,“ uvedl Indráček.

Podle Indráčka by měl daňové úniky trestat stát. „Ale ten na tuto svou úlohu víceméně rezignuje, protože přes všechna možná prohlášení daňové úniky neklesají, ale spíše rostou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám