Hlavní obsah

Tvrdý alkohol z regálů stažen, hlásí obchodní řetězce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Některé řetězce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků, podle jejich vyjádření, zažila ještě večer kontrolu policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedl manažer řetězce Tesco Jan W. Dvořák, společnosti se podařilo splnit nařízení vlády, ačkoli přijetí všech kroků bylo velmi náročné obzvlášť pro zaměstnance. Bez komplikací stáhl lihoviny ze svých supermarketů i řetězce Billa nebo Kaufland.

Podle bleskového průzkumu společnosti Mag Consulting přijdou české restaurace za každý den prohibice až o 200 miliónů korun. Podle analytika společnosti Jaromíra Beránka tak budou na zákazu profitovat nejvíc výrobci piva a vína.

Výrobci alkoholu, potravináři a obchodníci už v pátek bezprostředně po vyhlášení zákazu nařízení kritizovali. Podle nich zákaz posílí černý trh s alkoholem.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Porušení zákazu je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám