Hlavní obsah

Aerolinky easyJet začnou s přidělováním sedadel

Nízkonákladová letecká společnost easyJet začne od listopadu přidělovat sedadla. Firma se k tomu rozhodla po letním testování služby u zhruba 6000 letů, jak uvedl server Sky News.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti easyJet

Článek

Druhé největší nízkonákladové aerolinky nyní nevydávají palubní místenky. Cestující nastupující do letadla se tak mohou posadit, kde chtějí, a kdo chce mít jistotu většího výběru, může si zaplatit přednostní nástup.

Aerolinky se potýkají s vysokými cenami pohonných hmot, růstem daní a letištních poplatků a jsou pod tlakem, aby přišly s novými lákadly pro cestující. Zavedení systému přidělování sedadel dále sníží rozdíl mezi tradičními aerolinkami a nízkonákladovými přepravci, poznamenala agentura Reuters.

EasyJet testovala systém přidělování sedadel do dubna na více než 6000 letech, které využilo přes 800 000 cestujících. Průzkum ukázal, že přes 70 procent cestujících dává přednost přidělování sedadla před dosavadním systémem.

Cestující budou mít možnost připlatit si při rezervaci za výběr sedadla. Poplatek se bude pohybovat od tří do 12 liber (94 až 375 Kč), podle umístnění sedadla. Nejdráž vyjdou sedadla v první řadě u okna a také u nouzového východu na křídlech. Příplatek osm liber bude za místa v prvních řadách, tři libry pak za místa v jiné časti letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám