Hlavní obsah

Davy turistů v Česku letos rychle řídnou

Novinky, ČTK, pit, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky přijelo od začátku ledna do konce srpna podle odhadů o 6,5 procenta více turistů, zahraničních návštěvníků však postupně rychle ubývá. Ještě v prvním pololetí jich do Česka zavítalo o 14,4 procenta více, ve druhém čtvrtletí se ale nárůst snížil na necelá tři procenta. Ke konci roku už začne počet zahraničních turistů meziročně klesat. Vyplývá to z odhadu analytické společnosti Mag Consulting.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce se na tomto poklesu dynamiky příjezdů zahraničních turistů podle údajů Českého statistického úřadu podíleli ve druhém čtvrtletí zahraniční turisté ze Španělska, kterých přijelo o 17,2 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Ubylo také Francouzů, Poláků a Němců.

„Za poklesem počtu návštěvníků z ciziny stojí hlavně restriktivní opatření přijímaná v řadě evropských zemí. Například ze Španělska nepřijela velká část studentů středních škol jako v minulých letech,“ uvedl analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Ještě není tak zle

„Podle odhadu Asociace českých kanceláří ČR nevidíme důvod k tak pesimistickým odhadům,“ uvedl pro Novinky její místopředseda Jan Papež. Podle něj prezentovat tříprocentní nárůst jako snížení je velké „nedorozumění“. Naopak jde v této době o velký úspěch.

„To, že se mění skladba turistů a Francouzi s Poláky jsou nahrazováni Číňany a dalšími národy, není nic, co by nás muselo mrzet, i když úbytek Poláků by nemusel být tak velký, pokud by Praha byla vstřícnější k turistům, kteří přijedou vlastním autem,“ je přesvědčen Papež.

Podle něj je logické, že z destinací, které se potýkají s hlubokou krizí, jako je Španělsko, Řecko nebo Portugalsko, bude přijíždět méně lidí. Ti mají totiž úplně jiné starosti než cestovat.

Nabídnout musejí mít co i regiony

Podle Papeže je naopak patrný trend návratu kvalitnější klientely do Prahy, proto je nutné mnohem více se zabývat tím, jak tuto klientelu dostat do regionů a udržet ji zde déle.

Pokud jde o Čechy, ti se především v regionech setkávají s nedostatkem kvalitního ubytování a většího spektra nabídky služeb a zážitků. „I když i v tomto ohledu se regiony zlepšují,“ dodal Papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám