Hlavní obsah

Antimonopolní úřad chce dát na blacklist další firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce zapsat druhou firmu na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Společnost GSUS, s.r.o podle úřadu předkládala falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje. Firma dostala také půlmilionovou pokutu. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Firmy zapsané na blacklistu se nesmí tři roky účastnit veřejných tendrů. Zatím je na něm pouze ostravská společnost Stavoenergo. Stanovisko společnosti GSUS ČTK zjišťuje.

V případě GSUS se ÚOHS zabýval zakázkou z roku 2010. Zadavatel chtěl po uchazečích prokázání technických kvalifikačních předpokladů prostřednictvím alespoň dvou referenčních zakázek týkajících se úklidových služeb. Každá z těchto služeb musela být přitom v hodnotě nejméně šesti miliónů korun a alespoň jedna musela být realizována v objektu s podlahovou plochou přesahující 10 000 metrů čtverečních.

Listinu podepsala mrtvá osoba

Společnost GSUS uvedla ve své nabídce celkem deset referenčních zakázek, ale zadavatel si reference ověřil a měl pochybnosti o tom, že neodpovídají skutečnosti. Uchazeč byl následně ze zadávacího řízení vyloučen.

Podle ÚOHS skutečně reference nebyly pravdivé. Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady uvedla, že referenci firmě nevydala a upozornila, že na dokumentu je podpis osoby, která zemřela o dva roky dříve, a použité razítko bylo rovněž zastaralé. V některých místech reference bylo rovněž patrné, že byl změněn typ použitého písma.

Také společnost IKON nepotvrdila vydání reference z 16.12.2009, která byla součástí nabídky uchazeče GSUS. "Podpis na referenci byl navíc proveden osobou, s níž byl ukončen pracovní poměr již o čtyři roky dříve," uvedl Rafaj. Také společnosti MOSER a THERMAL-F potvrdily, že reference obsažené v nabídce nevydaly.

"Společnost GSUS tedy vědomě a nejméně ve čtyřech případech předložila reference, které neodpovídaly skutečnosti. Dvě z těchto zfalšovaných referencí mohly mít přitom vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v zadávacím řízení," uvedl Rafaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám