Hlavní obsah

Švýcarská banka ztratila na akciích Facebooku přes sedm miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský bankovní kolos UBS přišel o 349 miliónů švýcarských franků (asi 7,3 miliardy korun), když investoval do akcií Facebooku. Informoval o tom v úterý server BBC.

Článek

UBS hodlá v této souvislosti podniknout právní kroky proti americkému elektronickému burzovnímu trhu NASDAQ, na němž je kótováno přes 3 900 společností ze čtyř desítek zemí celého světa. Burzu totiž viní z technických problémů při prvotní nabídce akcií Facebooku a bude požadovat odškodnění.

Facebook byl v květnu oceněn částkou 104 miliardy dolarů, v současné době se jeho akcie nacházejí o 39 procent pod původní prodejní cenou.

Největší švýcarská banka tak v letošním druhém čtvrtletí vykázala 58procentní ztrátu, když vydělala „pouze“ 425 miliónů švýcarských franků v porovnání s jednou miliardou za stejné období o rok dříve.

Budou šetřit a propouštět

UBS v souvislosti se současnou nepříznivou situací v bankovním sektoru uvedla, že očekává další úspory nákladů. Kvůli tomu by mělo být zrušeno celkem 3 500 pracovních pozic.

Výraznou ztrátu v letošním druhém kvartále zaznamenala i německá Deutsche Bank, když se jí čistý zisk meziročně propadl o 63 procent na 375 miliónů eur v porovnání s loňskými 969 milióny eur.

Podobně jako UBS spatřuje i německý gigant původ potíží v hospodářském poklesu v Evropě i v USA. „Evropská dluhová krize se nadále odráží v důvěře investorů i aktivit klientů,“ uvedla banka v prohlášení. V důsledku toho by Deutsche Bank měla zrušit 1900 pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám