Hlavní obsah

Přístroj na analýzu krve bez krve dává zkreslené výsledky

– Praha

Ministerstvo průmyslu a obchodu varovalo před přístrojem AMP na analýzu krve bez kapky krve. Testy na dobrovolnících a porovnání s klasickým vyšetřením krve prokázaly, že dává zkreslené výsledky, uvedl ministr Martin Kuba (ODS). Česká obchodní inspekce (ČOI) už ve dvou kontrolovaných zařízeních používání přístroje zakázala, potvrdil její ředitel Jan Štěpánek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dva ze čtyř figurantů, kteří se dlouhodobě léčí s vážným onemocněním, přístroj diagnostikoval jako zdravé. Naproti tomu u zdravých ukázal na nemoci, které neměli,“ shrnul zjištění Kuba, podle jehož odhadu je v ČR deset těchto přístrojů, mohou je mít i další zdravotnická zařízení.

Kontrolní krevní testy provedli odborníci z Ústavu lékařské biologie a laboratorní diagnostiky. U pacienta s cukrovkou ukázal přístroj AMP hodnoty cukru v krvi 4,5, což jsou hodnoty zcela zdravého člověka, klasický test ukázal 22,1, tedy už vážné zdravotní ohrožení. Také pacienta se selhávajícími ledvinami označil přístroj za zdravého, i když třeba červených krvinek měl kvůli poškozeným ledvinám o polovinu méně, než je norma.

Muži s poruchou ledvin odhalil přístroj vysokou hladinu cukru, což běžný rozbor krve neukázal. Naproti tomu bylo podle přístroje u jedné z testovaných žen podezření na srdeční chorobu, což další kardiologické vyšetření vyloučilo.

Přístroj měří 117 parametrů za šest minut, pacienti za to zaplatí kolem 3000 korun. Od lékaře pak dostanou doporučení, která jim podle Zimy mohou uškodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám