Hlavní obsah

Evropské firmy neumí řídit pracovní kapitál, za pět let přišly o 10 biliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Největší evropské firmy přišly za posledních pět let kvůli neefektivnímu řízení pracovního kapitálu o přibližně 400 miliard eur (asi 10 biliónů korun). To odpovídá téměř třetině jejich tržeb. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Špatné řízení pracovního kapitálu vede k tomu, že podnikům chybí peníze na financování zakázek a výroby. Naopak je mají utopené v příliš velkých objemech zásob, které nedokážou dostatečně rychle prodat a následně se rychle dostat k penězům za své hotové výrobky.

„Místo hotových peněz na účtu mají mnohé firmy nepotřebné nebo pomalu obracející se zásoby v kombinaci s penězi u svých odběratelů, které tak zbytečně úvěrují a následně musejí sami žádat banku o poskytnutí peněz, za které musí platit úrok,“ uvedl Petr Smutný z PwC Česká republika.

Průzkum se zaměřil na pracovní kapitál měřený procentem z prodejní výkonnosti 4000 největších evropských firem z 34 zemí, včetně České republiky, v letech 2007 až 2011. Celkový výsledek prokázal, že společnostem, které dokázaly efektivně řídit pracovní kapitál, se dařilo lépe a naopak.

I když se průzkum věnoval zejména největším evropským firmám, pro české podniky z toho podle Smutného vyplývá potřeba být připravený na možnou zhoršující se platební morálku jejich zahraničních dodavatelů, která bude negativně ovlivňovat výši pracovního kapitálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám