Hlavní obsah

Řecko v eurozóně stejně nevydrží, tvrdí německý ekonom

Novinky, pit

Jörg Krämer, hlavní ekonom druhé největší německé banky Commerzbank, se domnívá, že Řecko v horizontu pěti let opustí 17člennou eurozónu a přestane používat euro. Uvedl to v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I přes úspěch proevropských stran v nedělních řeckých volbách nebudou Řekové podle Krämera ve střednědobém horizontu ochotni podporovat jednotlivé reformy a úsporná opatření. Vítězná koalice usiluje v současné době o další finanční pomoc krizí drcené jihoevropské zemi.

„Pokud státy eurozóny nebudou chtít ztratit svou mezinárodní důvěryhodnost, budou muset jednou zarazit finanční pomoc Řecku,“ je přesvědčen německý ekonom s tím, že země oliv a olympských bohů pak rychle zbankrotuje. Řecký odchod by však neměl narušit další fungování eurozóny. „Euro přežije, neboť na jeho další existenci závisí politická a ekonomická elita,“ doplnil.

Eurozóna pak získá rysy transferové unie. I po odchodu Řecka budou muset silnější státy podporovat ty slabší. „To oslabí měnovou unii jako celek, jelikož nevyhnutelný nárůst daňové zátěže sníží motivaci pracovat a investovat,“ nastínil další vývoj Krämer, podle něhož výrazně vzroste i inflace. Evropská centrální banka totiž vypouští příliš mnoho peněz do oběhu, aby podpořila bankovní sektor v jednotlivých zemích.

Řecko bylo nuceno přijmout již dvě obří mezinárodní finanční půjčky. V roce 2010 se jednalo o 110 miliard eur, v letošním roce pak o dalších 130 miliard eur. Navíc se Atény letos dohodly se soukromými věřiteli na odpisu řeckého dluhu o 107 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám