Hlavní obsah

Síť drogerií Schlecker končí po téměř 40 letech

Berlín
Aktualizováno

Výbor věřitelů odhlasoval uzavření německého řetězce drogerií Schlecker, který je od ledna v insolvenci. Oznámil to insolvenční správce Arndt Geiwitz, podle něhož věřitelé nepovažovali za přijatelnou žádnou z předložených nabídek. Donedávna největší německý drogistický řetězec tak po téměř 40 letech končí, vznikl v roce 1975.

Foto: Profimedia.cz

Síť drogerií Schlecker fungovala od roku 1975.

Článek

„Ani poté, co investoři minulý pátek dostali ještě týdenní prostor k finančnímu i koncepčnímu upravení svých nabídek, nenachází se žádná z nabídek v akceptovatelné oblasti,“ uvedl v prohlášení Geiwitz.

O práci podle něj přijde okolo 13 200 zaměstnanců Schleckeru. Už na konci března německý Schlecker propustil na 11 000 zaměstnanců a uzavřel přes 2000 prodejen po celé zemi.

Celková výše částky, kterou věřitelům dluží, není známá. Podle agentury DPA se ale pohybuje v řádech stovek miliónů eur.

Penta si koupi Schleckeru rozmyslela

Podle spekulací médií o Schlecker v závěru usilovali dva investoři. Jedním z nich měl být vlastník řetězce obchodních domů Karstadt Nicolas Berggruen. O firmu se zajímala i česko-slovenská finanční skupina Penta Investments, ta ale v dubnu uvedla, že o koupi usilovat nebude.

Páteční rozhodnutí věřitelů se podle Geiwitze zatím nedotkne dceřiných německých obchodů Schlecker XL a IhrPlatz, které by měly začít fungovat samostatně. Začnou také jednání o prodeji zbývajících zahraničních dceřiných firem, kterých se insolvenční problémy mateřského podniku nedotkly.

Schlecker působí kromě Německa také v Rakousku, Španělsku, Itálii, Polsku a Portugalsku. Před nedávnem prodal své filiálky v České republice a ve Francii.

České prodejny nedávno převzala tuzemská společnost p. k. Solvent, která v Česku provozuje síť drogerií TETA.

Reklama

Výběr článků

Načítám