Hlavní obsah

Soud rozhodl, že sporné akcie Vítkovic patří Světlíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Městský soud v Praze vydal rozhodnutí, že předsedovi představenstva a generálnímu řediteli společnosti Vítkovice Holding Janu Světlíkovi musejí být předány akcie, o něž vedl spor s Davidem Beranem a skupinou KKCG. Informovala o tom mluvčí holdingu Eva Kijonková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde o podíl, který původně činil 45 procent ze základního kapitálu společnosti, po navýšení kapitálu v roce 2010 představují podíl na firmě 11,25 procenta. Spor o akcie se táhne už sedm let, čtyři roky jsou v soudní úschově u Okresního soudu Praha-východ.

Cenné papíry byly předmětem obchodu mezi Beranem a KKCG. V lednu 2008 získal Světlík u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR v Praze rozsudek, že Beran porušil dohodou s KKCG jeho předkupní právo. „To znamená, že od ledna 2008 měly být akcie v rukou Jana Světlíka a David Beran je nikdy nesměl prodat KKCG,“ uvedla Kijonková.

Série soudů

Beran akcie uložil do soudní úschovy a následovala série soudních sporů o vydání. Kijonková uvedla, že Vrchní soud v Olomouci a následně i Nejvyšší soud v Brně opakovaně potvrdil, že majitelem akcií je Světlík. „Ani to ale nestačilo a až současný pravomocný rozsudek znamená reálné určení, že akcie ze soudní úschovy patří Janu Světlíkovi,“ uvedla mluvčí.

Už v loňském roce Vrchní soud v Olomouci zrušil pět let staré rozhodnutí Rozhodčího soudu, kvůli němuž Světlík musel zaplatit 60 miliónů korun společnosti Profidebt spojené s Davidem Beranem a Petrem Novotným za údajné porušení akcionářské smlouvy mezi vlastníky společnosti Vítkovice Holding. Kijonková uvedla, že Profidebt by mu měl nyní včetně příslušenství a úroků vrátit přes 100 miliónů korun.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group. Tu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Holding zaměstnává 8500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám