Hlavní obsah

Švýcaři v referendu odmítli šestitýdenní dovolenou

Bern

Švýcaři v nedělním referendu jasně odmítli prodloužení zákonem garantované dovolené ze čtyř na šest týdnů. Proti bylo podle odhadů zveřejněných veřejnoprávní televizní stanicí SF 67 procent hlasujících. Vyjádřili tak souhlas s vládou a zaměstnavateli, že opatření by mohlo vést k propouštění a mohlo stát připravit o miliardy franků.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Článek

Šest týdnů dovolené ze zákona prosazovaly odbory. Podle nich mají lidé, na něž jsou v práci kladeny stále vyšší nároky, na více dovolené nárok. Předseda sdružení odborových svazů (SGV) Hans-Ulrich Bigler řekl, že lidé, kteří se v neděli rozhodli delší dovolenou podpořit, prokázali "smysl pro realitu".

Švýcarský svaz zaměstnavatelů (SAV) první zveřejněné odhady potěšily. Podle jeho vyjádření, jež cituje agentura DPA, občané rozpoznali, že "něco, co zprvu zní příjemně, může později přinést nejrůznější nevýhody". Odmítavě se k návrhu stavěla i vláda, která poukazovala na možnost, že zaměstnavatelé mohou kvůli vyšším nákladům přestěhovat své provozy do sousedních zemí.

Švýcaři mají v současné době nárok na minimálně 20 dnů dovolené, stejné je to v České republice. Státní zaměstnanci mají v tuzemsku nárok na pět týdnů dovolené, pedagogičtí pracovníci dokonce na osm týdnů. Týden dovolené navíc v soukromém sektoru patří mezi zaměstnanecké bonusy.

Anketa

Chtěl/a byste šest týdnů dovolené?
Ano, bezezbytku bych je využil/a
74,2 %
Asi ano, byť by mi možná pár dní zbylo
4,2 %
Ne, stačí mi nynější množství volna
17,2 %
Nevím, co bych si s volným časem počal/a
4,4 %
Celkem hlasovalo 9067 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám