Hlavní obsah

Největší evropská banka utíká z Evropy a USA do Asie a Latinské Ameriky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší evropská banka HSBC po pondělním oznámení, že do roku 2013 propustí 30 000 svých zaměstnanců, přišla podle BBC s překvapivým oznámením: v příštích třech letech najme 15 000 zaměstnanců na rostoucích trzích v Asii a v Latinské Americe.

Článek

Banka se chce orientovat na trhy, kde může mít zisk, za což evropský trh nepovažuje. „Růst v USA a v Evropě bude mít šnečí tempo tak dlouho, dokud budou mít na ekonomickou aktivitu vliv vysoké míry zadlužení a vládní škrty,“ stojí ve zprávě ústavu o ziscích.

Podle ní vyspělé ekonomiky čelí těžkým časům a jejich růst se zbrzďuje. Rozvíjející se ekonomiky naopak rostly silně.

Zisk HSBC v oblasti Asie a Pacifiku činil v prvním pololetí 25 procent ve srovnání s prvním pololetím roku 2010. Ve stejném období v Latinské Americe byl růst desetiprocentní. Právě rozvíjející se trhy přispěly k tomu, že v prvním pololetí vytvořila banka zisk 11,5 miliardy dolarů (asi 193 miliard korun) proti 11,1 miliardy před rokem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali zisk pouze 10,8 miliardy dolarů. [celá zpráva]

Růst podle managementu banky podporuje plán najmout další zaměstnance v obou regionech, protože rozvíjející se ekonomiky se stávají tahouny růstu světové ekonomiky. „Je docela snadné si představit, že by se na rozvíjejících trzích přijalo tři, čtyři, pět tisíc lidí," řekl ředitel banky Stuart Gulliver.

Podle pondělních zpráv banka HSBC zruší své maloobchodní bankovnictví v Polsku a Rusku jako součást plánu ušetřit 2,5 až 3,5 miliardy dolarů do roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám