Hlavní obsah

Koupě založené společnosti může být řešením při zdražení soudních poplatků

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V únoru vláda schválila novelu zákona o soudních poplatcích, která plánuje výrazné zdražení poplatků také pro podnikatele. Návrh čeká na schválení Poslaneckou sněmovnou. Poplatky by měly vzrůst ještě letos, a to v některých případech až dvojnásobně, což se dotkne mimo jiné i zápisů společností do obchodního rejstříku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V souvislosti s tímto zdražením se stala velmi diskutovaným tématem koupě tzv. ready-made společností, které jsou nebo budou založeny do doby, než vstoupí novela zákona v platnost.

„Letošní rok bude pro každého začínajícího podnikatele zakládajícího firmu znamenat dražší start podnikání. Novelou zákona o soudních poplatcích se totiž zvýší i poplatek za zápis všech společností do obchodního rejstříku,“ uvedl Petr Hekerle, provozovatel portálu Zalozene-společnosti.cz. Zvýšení poplatků se samozřejmě nebude týkat společností, které vzniknou do platnosti novely.

Jako ready-made společnost se označuje firma, která je již založená, zapsaná v obchodním rejstříku a připravená k prodeji. Za zakoupenou ready-made společnost může nový majitel okamžitě jednat a nemusí čekat na úřední potvrzení z obchodního rejstříku. Podnikateli také odpadají starosti s obcházením úřadů a vypisováním formulářů.

Při výběru firmy, která prodává ready-made společnosti, je důležité brát ohled na rozsah a kvalitu nabízených služeb, reference společnosti a její historii a v neposlední řadě i na prodejní cenu. Ta by měla obsahovat veškeré náklady spojené se založením společnosti anebo vymezit, co přesně si podnikatel bude muset hradit navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám