Hlavní obsah

Sčítání lidu: Účast je povinná, za bojkot hrozí tučná pokuta

• Aktualizováno

Sčítání lidu 2021 odstartovalo: data je možné vyplnit od 27. března do 9. dubna. Český statistický úřad (ČSÚ) předpokládá, že až 60 procent lidí by mohlo vyplnit údaje elektronicky, ostatní budou následně obcházet sčítací komisaři. Kdo se nezapojí, případně poskytne záměrně chybné údaje, může dostat pokutu až 10 000 korun.

Foto: ČSÚ, Novinky

Článek

Sčítání lidu: O co vlastně jde?

Český statistický úřad zjišťuje jména a příjmení lidí, druh a číslo dokladu jejich totožnosti, datum narození a pohlaví, místo pobytu, národnost, mateřský jazyk, dosažené vzdělání, počet dětí, povolání nebo údaje o dojíždění do zaměstnání.

Statistici se zajímají také o způsob bydlení, velikost bytu, připojení na plyn a vodovod, způsob vytápění nebo složení domácnosti, tedy seznam osob v bytě a vztahy mezi nimi. Dobrovolně mohou lidé uvádět náboženské vyznání a příslušnost k víře.

Za nevyplnění formuláře nebo jeho záměrně chybné vyplnění bude hrozit pokuta 10 000 korun, za zneužití údajů ze sčítání až půlmilionová sankce.

Při sčítání lidu bude možné uvádět i vyznání

Domácí

Způsoby sčítání: Web, pošta i návštěva komisařů

Online formulář mohou lidé vyplňovat prostřednictvím webových stránek a mobilní aplikace Sčítání21, která je ke stažení pro iOS i Android, budou moci lidé zadat údaje ke sčítání i na některé z osmi stovek vybraných pošt. Bude rovněž možné formulář odeslat poštou přímo ČSÚ. V permanenci budou  do 11. května i sčítací komisaři.

Podle ředitele České pošty Romana Knapa se do sčítání zapojí téměř 10 000 komisařů a pošta bude mít na starosti tisk, distribuci a zpracování papírových formulářů.

Výsledky sčítání budou podle předsedy ČSÚ Marka Rojíčka známy na přelomu let 2021 a 2022. Rozpočet projektu je 2,1 miliardy korun. Rojíček řekl, že sčítání se srovnáním cenové hladiny před deseti lety a nyní bude asi o pětinu levnější. Minulý cenzus vyšel na 2,27 miliardy korun.

Údajů se vypňuje méně

Při předchozím sčítání v roce 2011 lidé vypisovali tři listy se 47 údaji, v roce 2021 to je o dvě desítky údajů méně ve dvou listech. Podle Rojíčka proto, že za posledních deset let vznikla řada registrů, které statistici mohou využít. Příkladem je registr domů, díky němuž odpadl jeden list formuláře, nebo registr obyvatel.

Češi budou při sčítání lidu vyplňovat o polovinu méně údajů

Domácí

„Z hlediska kybernetické bezpečnosti budou mít maximální ochranu,” řekl dále Rojíček. Dodal, že k údajům bude mít přístup jen asi deset lidí a úřad spolupracuje s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ Robert Šanda dodal, že každý formulář je vybaven čárovým kódem, díky kterému jej bude možné sledovat po celou dobu zpracování. Po anonymizaci dat budou osobní údaje vymazány.

Poprvé proběhlo sčítání lidu na českém území v roce 1869. Od roku 1918, tedy od vzniku samostatného Československa, se jich uskutečnilo devět. Zatím poslední bylo před devíti lety, kdy se dotazníky daly poprvé vyplňovat přes internet.

Zkušební sčítání proběhlo na podzim

Zkušební sčítání proběhlo od 1. září do 22. října 2020 v několika desítkách lokalit po celé republice se zhruba 25 000 domácnostmi. Účast na zkušebním sčítání byla na rozdíl od „ostrého” dobrovolná.

Tiskovou mluvčí a tváří projektu Sčítání 2021 se stala dlouholetá moderátorka České televize Jolana Voldánová. Sčítání neboli populační cenzy se konají ve většině zemí na světě, obvykle v letech končících nulou nebo jedničkou.

Voldánová: Sčítání lidu zabere jen 15 minut, ale ta data nás budou ovlivňovat dalších 10 let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám