Hlavní obsah

Sobotka: Volební výsledek koalici nerozklíží

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Bohuslav Sobotka se neobává, že by výsledek komunálních voleb a prvního kola voleb do Senátu rozklížil vládní koalici. Podle něj svým způsobem uspěly všechny tři koaliční strany, což se má projevit spíš jako stmelující prvek. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce na ČT.

Článek

Sobotka vyzdvihl, že k nejúspěšnějším v komunálních volbách patřili lidovci, zatímco do druhého kola boje o Senát postoupili hlavně kandidáti ČSSD a ANO. „Tak se ukázalo, že vláda má podporu aktivní společnosti,“ zhodnotil to Sobotka.

Podle něj nehrozí roztržka mezi koaličními stranami, ani kvůli souboji ČSSD a ANO v nadcházejícím druhém kole senátních voleb. „Myslím si, že to bude spíše stmelující,“ řekl.

Uvedl také, že nemá důvod na základě volebních výsledků odvolávat některého z ministrů. Naopak ministra školství Marcela Chládka a ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD), kteří se utkají o křesla v Senátu, pochválil.

Ministry odvolávat nehodlá

Odvolání zatím podle Sobotky nehrozí ani třetímu postoupivšímu ministrovi, šéfovi resortu dopravy Antonínu Prachařovi (ANO). I když Sobotka připustil, že nadále přetrvávají problémy v jeho resortu, jako jsou personálie v ŘSD nebo protahující se výběr nového provozovatele mýtného systému.

Sobotka nicméně odmítl odpovědět na dotaz, zda by v příštím kole senátorské volby podpořil na Přerovsku spíš Jitku Seitlovou (KDU-ČSL a SZ) nebo právě Prachaře.

Premiér v debatě střílel také do vlastních řad. Skutečnost, že ČSSD přišla ve prospěch ANO o nadvládu ve většině statutárních měst, přisoudil vnitřním sporům místních organizací. „V řadě míst se soc. dem. porazila sama svými spory,“ prohlásil a ukázal například na Ostravu a rozepře mezi ostravským primátorem Petrem Kajnarem a tamní soc. dem. buňkou.

Sobotka rovněž prohlásil, že by byl pro změnu volebního systému tak, aby se zastupitelstvo na pražský magistrát volilo podobně jako do krajských zastupitelstev. Nešlo by tedy hlasovat napříč kandidátkami. Připustil také, že by se Ředitelství silnic a dálnic mohlo transformovat ve státní podnik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám