Hlavní obsah

Zvýšené hladiny řek klesají, pršet má na východě republiky

– Praha

Řeky v povodí Lužnice, Berounky a Sázavy, jejichž hladiny se v minulých dnech dostaly po vytrvalých deštích na povodňové stupně, dál klesají. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na prvním povodňovém stupni zůstávalo k 7:00 pět toků ve Středočeském kraji a v Praze.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Dobřichovický jez na řece Berounce v pátek

Článek

Zvýšené hladiny řek půjdou podle hydrometeorologů většinou dál dolů, jen menší řeky v ostatních částech země mohou být po deštích rozkolísané a ojediněle přechodně překročit první povodňový stupeň.

První povodňový stupeň, bdělost, měla v 7:00 Želivka v Nesměřicích na Kutnohorsku, Blanice v Louňovicích pod Blaníkem na Benešovsku, Kocába ve Štěchovicích, Berounka ve Zbečně na Rakovnicku a Vltava v Praze-Chuchli.

Praha zavírá náplavky. Kulminace Berounky zvedne na povodňový stupeň i Vltavu

Domácí

"Během sobotního dopoledne kulminovala nad 1. SPA hladina dolní Berounky i dolní Sázavy. Hladina dolní Vltavy kulminovala nad 1. SPA v Praze-Chuchli při 556 metrech krychlových za sekundu. Na dolním Labi byl v noci ze soboty na neděli překročen 1. SPA v Děčíně, v Ústí nad Labem kulminovala hladina těsně pod úrovní 1. SPA," uvedl ČHMÚ.

V severovýchodních Čechách, na Českomoravské vrchovině a severní Moravě místy spadlo do nedělního rána až 20 milimetrů srážek. V neděli dopoledne čekají hydrometeorologové déšť v severovýchodních Čechách, na Moravě a ve Slezsku, srážky budou postupně ubývat. Přeháňky a ojedinělé bouřky budou i odpoledne.

Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím a intenzivní deště, varovali meteorologové

Počasí

Podle ČHMÚ budou v neděli dál klesat hladiny toků v povodí Lužnice, Sázavy i Berounky. "Klesat bude také hladina dolní Vltavy a dolního Labe, kde bude rychlost poklesu ovlivněna manipulacemi na vodním díle Vrané," uvedl ČHMÚ. Ostatní řeky v zemi budou vzhledem k místním srážkám mírně rozkolísané a ojediněle mohou ještě přechodně překročit první povodňový stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám