Hlavní obsah

Zveřejněné dokumenty nasvědčují plýtvání stamilióny za ministra Řebíčka

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) a nynější majitel Slavie utrácel za svého úřadování stamilióny korun za externí právní poradce, ačkoli práci měli dělat jeho úředníci. Posiluje se tak podezření z roku 2007, že z půlmiliardového tendru odešla část k advokátům zcela zbytečně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS)

Článek

Informují o tom Hospodářské noviny a server ihned.cz, které mají k dispozici smlouvy s elitními právními kancelářemi.

„V únoru 2008 si Řebíček například objednal radu, jak to udělat, aby mohli šéfové používat služební auta i k soukromým cestám,“ uvedl jako příklad ihned.cz.

Externí spolupracovníci ministerstva těžili i z menších zakázek, které si obvykle zajišťují úřady samy. Tendr na výrobu a rozvoz balíčků s materiály o bezpečnosti na silnicích určených pro děti byl vypsán ve výši 16 miliónů za 100 hodin práce se sazbou 3 500 korun na hodinu.

Zakázky získaly známé kanceláře Weil, Gotshal & Manges; Jansta, Kostka & spol.; Kříž a Bělina; Hartman, Jelínek, Fráňa a partneři.

Co myslíte, že bych vám mohl po čtyřech letech říct nového?
Aleš Řebíček

Kromě obyčejných úkolů, s nimiž si měli poradit úředníci resortu, ale řešily i například soud s ekology o dálnici D8 nebo záměr na privatizaci ČSA.

Řebíček se ale už před lety bránil tím, že ministerstvo si zbytečně najímá mnoho právníků, často roztříštěně a na stejné věci. „Takhle v tom bude pořádek,“ tvrdil. „Co myslíte, že bych vám mohl po čtyřech letech říct nového?“ sdělil nyní HN.

Dosud nebyly smlouvy zveřejněny v kompletním znění. Na žádosti novinářů podle zákona o přístupu k informacím, předkládalo ministerstvo lejstra, na nichž bylo vše podstatné začerněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám