Hlavní obsah

Zubaři hrozí, že budou vybírat peníze přímo od pacientů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zubaři možná od příštího roku budou vybírat peníze od pacientů za ošetření mimo akutní péči přímo z ruky do ruky. Zaznělo to o víkendu na celostátním sněmu České stomatologické komory.

Foto: Jana Matějíková

pasování na čtenáře

Článek

"Pokud stát bude zhoršovat podmínky pro soukromé podnikání ve zdravotnictví a stejně tak zdravotní pojišťovny, pak nám nic jiného nezbude," řekl v průběhu sněmu Právu prezident stomatologické komory Jiří Pekárek.

Vysvětlil, že některé zdravotní pojišťovny nutí uzavírat zubaře dodatky ke smlouvám, které jsou pro ně značně nevýhodné a stejně tak stát připravuje opatření, které je velkým zásahem do soukromého podnikání ve zdravotnictví. Například by určoval platy, které mají dostat zdravotničtí pracovníci, kteří pracují u zubařů. S tím stomatologové nesouhlasí a protože nemají žádnou povinnost být ve smluvním vztahu se zdravotními pojišťovnami, mohli by přejít na přímé platby.

Smlovy končí v roce 2006

Smlouvy zubařů a zdravotních pojišťoven končí v roce 2006 a bude na každém stomatologovi, zda se rozhodne uzavřít tuto smlouvu za nevýhodných podmínek a nebo přejít na přímé platby. "Nikoho nutit nebudeme, ale je pochopitelné, že diktát nevýhodnosti přijmout nemůžeme," řekl Pekárek a dodal, že poptávka po zubní péči neustále stoupá, ale zubařů velmi rychle ubývá.

"Za deset let nás nebude mít kdo ošetřovat, stát nenavyšuje počty studentů stomatologických fakult, a to může vést ke zhoršení stomatologické péče. Varujeme před tímto stavem už nejméně šest let, ale žádná státní správa nás nebere na vědomí," dodal Pekárek. [celá zpráva]

Neexistuje tzv. pokladenský systém

Pokud by zubaři vyžadovali od pacientů přímé platby mimo akutní péči přímo v ordinaci, pak je otázka, zda by obnos pacientovi jeho zdravotní pojišťovna proplatila. V České republice není tzv. pokladenský systém, který by právě toto umožňoval.

A pokud by se na přímé platby mělo přejít v plošné míře, znamenalo by to změnu zákona, k níž ale v současné době není politická vůle. Znamená to jediné: pokud by pacient zaplatil u zubaře veškeré neakutní ošetření přímo, pak by to bylo pouze na jeho svobodné vůli. Akutní péče by byla hrazena vždy na zdravotní pojištění.

"Přejít na přímé platby je krajní stav. Záleží na státu a zdravotních pojišťovnách, jaké nám vytvoří podmínky k tomu, abychom mohli o chrup pacientů dobře pečovat a přitom mít smluvní vztah. Pokud to bude, tak samozřejmě většina stomatologů zůstane ve smluvním vztahu s pojišťovnami," uzavřel Pekárek.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubařů ubývá, na ošetření budou fronty

Zubních lékařů rychle ubývá. Nabízí se otázka: kdo nás za osm nebo deset let bude léčit? Vždyť už dnes je situace vážná - sehnat dobrého stomatologa je pomalu...

Výběr článků

Načítám