Hlavní obsah

Zrušený Komunistický svaz mládeže pořádá sjezd

– PRAHA

Členové Komunistického svazu mládeže (KSM) se v sobotu v Praze sejdou na sjezdu své organizace. Mladí komunisté sjezd pořádají i přesto, že soud ve středu potvrdil rozhodnutí ministerstva vnitra o zrušení KSM kvůli jeho údajně protiústavním postojům.

Článek

Představitelé svazu tvrdí, že se KSM sejde, aniž by měnil svůj název či program. Proti rozhodnutí Městského soudu v Praze se chtějí odvolat.

Verdikt soudu nabude právní moci po doručení rozsudku účastníkům sporu. Předseda KSM Milan Krajča v pátek řekl, že svaz zatím rozsudek neobdržel. Ministerstvo trvá na tom, že svaz musí přestat fungovat jako občanské sdružení, jakmile bude rozsudek pravomocný. Pokud by uskupení svou činnost neukončilo a dál vystupovalo pod dosavadním názvem, případem by se podle vnitra začala zabývat policie.

Ministerstvo vnitra rozpustilo KSM v říjnu 2006 kvůli programu, v němž svaz například uváděl, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským.

Mladí komunisté toto rozhodnutí považují za projev antikomunismu, který prosazuje současná vláda. Na sjezdu se prý chtějí k postupu státních orgánů vyjádřit. Zhodnotit prý chtějí také výsledky kampaně proti umístění americké radarové základny v Česku.

KSM chce podle Krajči hovořit i o tom, jak organizovat studentské hnutí proti případnému zavedení školného na vysokých školách. Tématem podle něj budou i další kroky vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS), které podle KSM útočí na sociální situaci mladých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám