Hlavní obsah

Zříceninu hradu Ralsko i s pozemky prodal stát soukromníkovi

Právo, Vladislav Prouza

Zřícenina hradu Ralsko na Českolipsku, dosud vlastněná státním podnikem Vojenské lesy a statky (VLS), přechází do soukromých rukou. Pozemky o výměře 776 m2 včetně zborcených hradních zdí získal ve výběrovém řízení soukromník s nejvyšší nabídkou, přestože mikroregion Podralsko usiluje o koupi několik let.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Ralsko

Článek

„Nejprve jsme to chtěli provést formou směny pozemků, což se nepodařilo,“ sdělil za mikroregion Podralsko starosta Ralska Miroslav Králík (ČSSD).

Ralská radnice, nabízející o 32 tisíc korun víc, než činila prodejcem stanovená nejnižší cena 120 tisíc korun, vyšla poražená i z výběrového řízení.

„Naše zaměření je především turistický ruch. Prodejem hradu soukromníkovi jsme se dostali do situace, kdy přicházíme o nejzajímavější turistické lákadlo. Chápeme, že Vojenské lesy a statky se zříceniny chtěly raději zbavit,“ konstatoval Králík.

„Zájem o prodávanou nemovitost projevilo pět subjektů. Šlo o jednu právnickou osobu a jednu obec. Zbytek byly fyzické osoby. Vítězem se formou obálkové metody s kritériem nejvyšší nabídky stala jedna ze tří fyzických osob,“ potvrdila Právu mluvčí VLS Hana Politzerová.

Napsali Vondrovi

Obce mikroregionu neskrývají rozpaky nad výsledkem výběrového řízení. V dopise odeslaném ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) požadují výsledek výběrového řízení anulovat. „Podle zákona má jeho zadavatel právo to udělat,“ řekl Králík.

Vítěz soutěže má 25 dnů na zaplacení od podpisu kupní smlouvy. „Pokud ve stanoveném termínu zaplatí, nemovitost bude jeho. Neprodáváme zříceninu, nýbrž pozemky spolu s rozpadlou nemovitostí, která není v seznamu památek. Nemovitost jsme nicméně zprvu nabídli Národnímu památkovému ústavu, který ji nechtěl. Posléze nás začaly bombardovat obce v okolí, což nás donutilo vypsat výběrové řízení,“ sdělila mluvčí.

Důvodem prodeje byla podle Politzerové neslučitelnost nemovitosti s náplní činnosti VLS. „Náplní naší činnosti je lesní hospodářství a dřevozpracující průmysl, do čehož prodávané pozemky nezapadají,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám