Hlavní obsah

Zpochybňovat peníze na vědu je nepřijatelné, odmítl Bělobrádek slova Pilného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpochybňovat finanční prostředky vyčleněné v návrhu rozpočtu pro rozvoj vědy je podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nepřijatelné. Krácení peněz, které naznačoval ministr financí Ivan Pilný (ANO), by bylo kontraproduktivní i podle akademiků a zástupců vysokých škol.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Nepokládáme za přijatelné, aby ministerstvo financí již schválený rozpočet na vědu a výzkum zpochybňovalo,“ uvedl v úterý Bělobrádek.

Poukazoval přitom na to, že ministerstvo chce teprve zvážit, zda již schválený materiál použije jako výchozí pro návrh státního rozpočtu. Ke změně by podle vicepremiéra mohlo vést pouze zrušení usnesení vlády či zásah Sněmovny.

Stejně negativně se Bělobrádek postavil i ke zpochybňování schválených střednědobých výhledů, které naznačují financování v dalších letech, kdy dojde ke krácení příspěvků z EU.

Foto: Novinky

Ivan Pilný

Proti zásahům do návrhu rozpočtu se postavila i šéfka Akademie věd ČR Eva Zažímalová. „Jakákoliv investice do vědy a výzkumu se vždy, dříve či později, vyplatí,” konstatovala a připomněla, že pro vědce je klíčové stabilní financování a koncepce rozvoje.

Ministr financí se minulý týden pozastavil nad tím, že v položce na vědu, výzkum a inovace je výdajová rezerva čtyři miliardy korun. „Přesto vláda přiklepla panu místopředsedovi Bělobrádkovi navíc tři miliardy, přestože ty peníze má z minulých let a nespotřeboval je,” prohlásil Pilný.

Rozpočet na vědu a výzkum počítá v příštím roce s 36 miliardami korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám