Hlavní obsah

Zoufalý otec hledá pro syna dárce kostní dřeně, uspořádal největší nábor v historii

Novinky, Kristýna Léblová
Miletín

Pro čtrnáctiletého sportovce Matěje představuje každý den boj o přežití. Už rok a půl žije s vědomím, že má rakovinu krve. Jeho jedinou nadějí je nalezení vhodného dárce kostní dřeně, který však v národním registru dosud chybí. Jeho zoufalý otec proto zorganizoval zřejmě dosud největší nábor dárců v historii s vírou, že se ten pravý objeví. A když ne, alespoň pomůže lidem s podobným osudem.

Zoufalý otec hledá dárce kostní dřeně pro nemocného syna. Uspořádal největší nábor v historiiVideo: Novinky

 
Článek

Novinky navštívily jednu z akcí pod taktovkou Matějova otce, která se konala v pátek v Miletíně u Jičína. Že solidarita a pocit, že pomáhat se musí, Čechům nechybí, ukázaly stovky přítomných lidí - potencionálních dárců kostní dřeně.

Radost v očích otce Jana Kučery a jeho nemocného syna Matěje je nepopsatelná. „Já věřím, že se najde vhodný dárce a Matěj bude zase v pořádku,“ říká s nadějí v hlase Kučera a Matěj mu přitaká: „Budu v pořádku, budu žít.“

Foto: Novinky

Matěj hledá vhodného dárce kostní dřeně.

Lidé svou přítomností reagovali na zveřejnění Matějova příběhu. Mladý sportovec a fotbalista nikdy nebýval nemocný a diagnóza tak rodinu velmi překvapila. „Je to ze dne na den. Jedete k lékaři s tím, že bude mít chřipku, a odejdete s tím, že má leukémii. Byl to neskutečný šok. Trvalo mi půl roku, než jsem se z toho vzpamatoval,“ vzpomíná jen nerad na osudný den Matějův otec.

Ten zprvu zkoušel najít dárce mezi svými přáteli. Osobně je vozil na odběry krve do nemocnice v Hradci Králové. Příběh se roznesl a pak už tam vozil kamarády kamarádů a jejich kamarádů. Dnes spolupracuje na registraci nových dárců přímo s národním registrem při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Foto: Novinky

Matěj bojuje se zákeřnou chorobou.

A spolupráce - zdá se - dobře funguje. Již minulý týden se na podobné akci v obci Spořice zapsalo do registru 302 nových dárců, což je historicky nejvyšší počet lidí, co do registru během jediného odpoledne vstoupili.

„V minulém roce jsme zaregistrovali přes tři tisíce dárců, doufáme, že letos to číslo udržíme, nebo dokonce navýšíme. V tuto chvíli víme, že konkrétně tato akce je největší v historii registru,“ uvedla pro Novinky koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk Gabriela Hošková.

„Budu v těchto akcích pokračovat,“ uzavírá rozhodně Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám