Hlavní obsah

Znojemská ČSSD má místopředsedu s temnou minulostí

ZNOJMO

Okresní výkonný výbor ČSSD ve Znojmě má problém. Kostlivce ve skříni. Jeho místopředseda Oldřich Grois má kriminální minulost, a znojemský místostarosta Marian Keremidský proto vyzývá celý výbor k rezignaci. K odstoupení vyzval i poslance Ladislava Skopala, který Groise hájil, že má čistý trestní rejstřík.

Článek

 Navzdory tomu má podle zjištění Práva temnou minulost. Soud jej za zorganizování loupežného přepadení, po němž zemřel člověk, poslal na několik let do vězení. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Mám čistý trestní rejstřík,“ řekl Právu Grois.

Na opakovanou otázku, že předmětem dotazu není stav jeho rejstříku, ale jestli se účastnil na organizovaném zločinu, odpověděl již nervózněji. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Vyjádří se můj právník,“ řekl. Právo má ověřené vyjádření Martina Číhala.

„Čestně prohlašuji, že pan Oldřich Grois byl účasten loupežného přepadení v roce 1996, při kterém byl přepaden můj dědeček, Vavřinec Číhal, který po převezení z nemocnice zemřel,“ uvádí vnuk oběti.

Grois měl podle Číhalových informací ze soudu násilný skutek organizovat ve snaze získat peníze v bytě, kde Číhal žil s dědečkem. Dva smluvení pachatelé seniora mlátili tyčí. Soud je poslal do vězení, stejně jako Groise, jehož trest byl vyšší. Číhal zjistil že odsouzený byl na svobodu podmínečně propuštěn po osmadvaceti měsících. Jeden z aktérů přepadení byl nedávno opět odsouzen na necelých 13 let za vraždu Ukrajince, kterého zakopali v obci Žerůtky.

Poznal ho na fotce 

Číhal na Groisovu minulost upozornil poté, co na fotografii v regionálních novinách poznal v novém místopředsedovi znojemské ČSSD muže, který hrubě zasáhl do života jejich rodiny. „Měl jsem hned po vydání toho snímku padesát telefonátů, kdy se mě lidé ptali, jak je možné, že jsou takoví jedinci ve vedení ČSSD,“ řekl Právu Keremidský ze stranické platformy, která je ve sporu se současným vedením výboru.

Jeho předseda Zbyšek Kaššai tvrdí, že o minulosti Groise nic neví. „Je to pro mě nová informace, navíc neověřená. Vím, že má čistý trestní rejstřík, pokud nebudu mít prokazatelně doložené co říkáte, nemůžu nic dělat. Je zajímavé, že tuto informaci máte vy a ne já,“ řekl Kaššai.

Stanovy strany ukládají v případě zjištění, že člen strany byl v minulosti odsouzen za úmyslný trestný čin, jeho vyloučení do tří měsíců. „Jestli budu mít hodnověrnou informaci, že co mi říkáte je pravda, budu to řešit. Asi mi jiná možnost nezbude,“ dodal předseda. Keremidský, který písemné vyjádření má, je hodlá předat přímo předsedovi strany Jiřímu Paroubkovi.

Prý už v jiném podnětu selhal stranický kontrolní aparát. „Kam až je schopná tato politická strana zajít, když její kontrolní orgány nereagují? Já chápu, že bude volba prezidenta a hlas poslance Skopala je třeba. My jsme chtěli, aby se tím ČSSD zabývala, ale místo toho Skopal roznášel Groisův čistý trestní rejstřík,“ řekl místostarosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám