Hlavní obsah

Zneužití utrpení milionů obětí holocaustu. Židovská obec se ohradila proti žlutým hvězdám odpůrců očkování

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako exemplární zneužití a relativizaci symbolu holocaustu spojeného s utrpením miliónů lidí odsoudila Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu odpůrce očkování, kteří si na pražskou demonstraci v pátek vzali žluté Davidovy hvězdy s nápisem „neočkovaný”. Srovnávali tím postavení odpůrců očkování v dnešní společnosti s postavením pronásledovaných Židů v nacistickém Německu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hvězda, která má přirovnat lidi odmítající očkovaní k Židům pronásledovaným nacisty a vražděným po milionech v koncentračních táborech

Článek

„Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, co se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacistickou genocidou u nás i v zahraničí,” uvedla Federace židovských obcí na svém facebookovém profilu.

Všichni Židé v nacistickém Německu a na okupovaných územích včetně Protektorátu Čechy a Morava museli na veřejnosti nosit symbol žluté Davidovy hvězdy s nápisem „Jude”.

Židům bylo na základě jejich původu například zakazováno podnikat a byli nuceni se segregovat od většinové společnosti. V koncentračních a vyhlazovacích táborech pak nacistický režim vyhladil zhruba šest milionů Židů.

„Děkujeme všem, kteří veřejně tyto projevy odsoudili během dnešního šabatu,” dodala federace v sobotu.

Mezi politiky, kteří projevy odsoudily, patří například senátor Pavel Fischer (bez politické příslušnosti),  předseda ODS Petr Fiala nebo starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

„Mé pochopení vůči ostatním lidem má své hranice. Toto je jedna z nich. Ze všech možných způsobů protestu si vybrat označení žlutou hvězdou je zvrácená, tragická neúcta k nejtemnějším událostem naší historie,” uvedl Fischer.

Obzvláště ostrá slova volil korespondent britské BBC v Praze Rob Cameron. „Čeští covidioti/antivaxxeři objevili nové dno idiocie a omezenosti,” napsal na Twitteru.

Jako antivaxxeři se označují odpůrci očkování a šiřitelé konspiračních teorií o vakcinaci. Například podle teroristického hnutí Talibán jsou vakcíny nástrojem sterilizace muslimů. Tato konspirační teorie je důvodem, proč se v Pákistánu a Afgánistánu na rozdíl od zbytku světa dosud nepodařila vymýtit dětská obrna.

Dětská obrna nebo drakunkulóza, lidstvu se daří mýtit zákeřné nemoci

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám