Hlavní obsah

Znásilňovali, protože jim totéž dělali rodiče

Právo, Stáňa Seďová

Ne všichni pachatelé znásilnění jsou nevyléčitelní sexuální devianti. V mnoha případech je za agresí výchova plná znásilňování a bití. Tak tomu bylo i u nezletilého chlapce, který napodoboval svého otce. Jiný zase strýce. Nesnímá to z nich vinu, ale mohli by se léčit. A ochránit tak sebe i společnost. To jim však zákon nedovoluje.

Foto: Profimedia.cz

Pro sexuální útočníky, kteří netrpí sexuální deviací, je nesmírně důležitá ochranná léčba. Ta nejen může zabrat, ale dokonce člověka vyléčit a budoucí oběti tak ochránit. (ilustrační foto)

Článek

Mezi sexuálními násilníky přibývá nezletilých. Při jejich vyšetření ovšem často lékaři přijdou na to, že žádnou sexuální deviací netrpí. Na vině může být prostředí a lidé v okolí, jejichž vzorec chování vnímají pachatelé jako normu a jen je kopírují.

„Často jsou z neúplných rodin, ústavů, jde o oběti násilí, svědky násilí, chlapce v pubertě, kteří se dostanou k pornu a pak to samé vyžadují v normálním životě, protože to považují za normu. Tak tomu bylo i v případě šestnáctiletého chlapce v dětském domově, který osahával mladší dívky i chlapce, pokusil se s jednou dívkou o koitus a masturboval před předškolními dětmi,“ popsala chování chlapce v pubertě Petra Sejbalová, primářka sexuologického oddělení FN Brno.

Lékaři zjistili, že byl ve 14 letech kvůli nedostatečné péči odebrán rodičům. To už však bylo zjevně pozdě.

Léčba by měla trvat tak dlouho, dokud nesplní účel. Klidně deset dvacet let
sexuoložka Petra Sejbalová

„Jeho matka je mentálně retardovaná, zcela závislá na manželovi. Otec trpí těžkou smíšenou poruchou osobnosti (psychopat, pozn. red.). Nepřiměřeně trestal své děti. Opakovaně pohlavně zneužíval dceru i syna osaháváním na pohlaví a prsou. Před dětmi znásilňoval jejich matku, v bytě byla volně přístupná DVD s pornografií. Chlapec pak prostě napodoboval sexuálního chování otce,“ popsala lékařka prostředí, ze kterého nezletilý vzešel.

Chlapci byla nařízena dočasná sexuologická léčba ke ztlumení bouřlivého průběhu puberty a individuální sexuální výchova.

Stejně tak se výchova podepsala na jedenadvacetiletém mladíkovi, který jako panic přišel o přítelkyni (17),  která již byla sexuálně aktivní. Protože i nadále navštěvoval celou rodinu expřítelkyně, rozhodl se vybít si své sexuální tužby na její malé sestře.

Pomůže delší léčba a kastrace

„Opakovaně vyhrožováním přiměl devítiletou dívku, aby mu třela penis, nutil ji k orálnímu sexu. V průběhu léčby jsme zjistili, že byl v dětství týrán matkou. Ve dvanácti letech byl znásilněn opilým strýcem,“ řekla primářka.

„Rovněž jsme zjistili závažné nedostatky v sexuální výchově. Byl podmínečně odsouzen, nastoupil k dobrovolné léčbě na sexuologickém oddělení a během léčby si dokonce už našel adekvátní partnerku,“ popsala další příběh mladého člověka, z něhož udělala výchova sexuálního násilníka.

Pro sexuální útočníky, kteří netrpí sexuální deviací, je nesmírně důležitá ochranná léčba. Ta nejen může zabrat, ale dokonce člověka vyléčit a budoucí oběti tak ochránit. 

Za to sexuální deviace je trvalého charakteru a vyléčit ji nelze nikdy. Nyní prochází Poslaneckou sněmovnou novelizace zákona o ochranných léčbách, která ji v tuto chvíli nařizuje pouze dvouletou.

„Léčba by měla trvat tak dlouho, dokud nesplní účel. Klidně deset dvacet let,“ apeluje Sejbalová.

Chtějí kastraci, aby neubližovali. Zákon to zakazuje 

Prvním čtením také prošla novelizace týkající se kastrace.

„V tuto chvíli je to tak, že kastraci může podstoupit jen pravomocně odsouzený za násilný sexuální trestný čin. Tedy až poté, co ho spáchá. Přitom máme pacienty, kteří by zákrok rádi podstoupili, protože už vědí, že jinak dřív nebo později někomu ublíží. Paradoxně jim to zákon zakazuje,“ řekla Právu lékařka.

„Současné znění zákona, že musí jít o násilí, rovněž vylučuje pedofily, kteří často vůbec násilí nepoužívají, protože malé děti se jejich sexuálnímu obtěžování nedokážou bránit. Pedofilové jsou si toho vědomi a i pro ně by byla kastrace řešením,“ dodala primářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám