Hlavní obsah

Znalec zkreslil průběh nehody, přijde o razítko

Nepravdivé a matoucí závěry vetkl do svého posudku znalec Petr Vlk. V případu dopravní nehody se snažil dokázat, že nikoli viník, ale poškozený zavinil střet vozidel. Za nepravdivý posudek Vlka potrestal soud pokutou ve výši 80 tisíc korun a na dva roky mu zakázal činnost znalce v oblasti dopravních nehod. Verdikt Okresního soudu v Třebíči ještě není pravomocný, muž se na místě odvolal.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Vlk podle verdiktu, který má Právo k dispozici, vypracoval před třemi lety posudek k nehodě na hlavním tahu mezi Benešovem a Táborem. „Posudek obsahoval nepravdivé a matoucí závěry, které měly přesvědčit soud o tom, že projednávanou dopravní nehodu zavinil poškozený. Zcela ignoroval stopy, které byly policejním orgánem zjištěny při ohledání místa dopravní nehody, byly zadokumentovány a byly znalci k dispozici,“ stálo v obžalobě.

Neodbornost a zkreslení

Řidička, k jejíž obhajobě Vlk posudek zpracoval, popsala, jak jeho dílo justice vnímala. „U soudu znalecký posudek shodili, protože posudku nevěřili, že je udělaný jen ručně na papíře, a pan soudce řekl, že ho nebude vůbec brát v potaz, a rozhodl. U krajského soudu se to opakovalo s tím, že paní soudkyně řekla, že takový posudek se jí nelíbí,“ prohlásila. Řidička za ublížení na zdraví z nedbalosti dostala trest v podobě pokuty 14 tisíc korun.

A Vlk, který jako znalec působí už od roku 1991, sám putoval před trestní soud. Tam jasně vinu odmítl a opřel se do revizního posudku, který zpracovala Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice. „Snaží se ze mě udělat za každou cenu hlupáka,“ tvrdil.

Amazonu hrozí v EU pokuta přes 425 milionů dolarů

Internet a PC

Revizní posudek skutečně na znalci nenechal nit suchou a jeho práci označil za vysoce nekvalitní. „V podstatě nedává obraz nehodového děje a v důsledku toho nemůže sloužit k jeho správnému posouzení. Při práci s časovými a prostorovými údaji umocňuje již tak značnou nesprávnost svého posudku tím, že tam, kde by měl odečítat, tak přičítá, což vedle školáckosti takové chyby vede k přesně opačným závěrům,“ napsala fakulta.

„Co se týká příčin nekvality nebo nesprávností, tak v zásadě může být příčina takto nekvalitního posudku dvojí. Buď záměrné zkreslení výsledku znaleckého posudku, nebo vysoký stupeň neodbornosti znalce. Lze očekávat, že výsledek je kombinací obojího, ale vzhledem k charakteru některých pochybení lze větší váhu dávat druhé možnosti, tedy nízké odbornosti znalce,“ stálo v revizním posudku.

Chimérické metody

Třebíčský soudce Jaroslav Krátký nakonec rozhodl, že znalec se dopustil úmyslného zkreslení posudku. Při ukládání pokuty a trestu zákazu činnosti soudce také připomněl, že Vlk byl před 14 lety odsouzen za zpronevěru a krádež.

Jak Právo zjistilo, nad další znalcovou prací se pozastavil v případu smrtelné nehody i Městský soud v Brně, kde Vlk také vypracovával posudek na žádost obhajoby.

Osmnáctiletý řidič narazil do odstaveného kamionu, na místě zemřel

Krimi

„Znalec Vlk vycházel z nelogických, až nesmyslných ukazatelů,“ zhodnotil revizní znalec a dlouholetý ředitel Ústavu soudního inženýrství VUT Aleš Vémola.

„Metody Ing. Vlka jsou vskutku značně chimérické, neodpovídají současným možnostem a vědeckému poznání, v podstatě je možno je nazvat spíše spekulativními,“ dodal soudce tohoto případu Michal Kabelík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám