Hlavní obsah

Znalec Sitta podezřívá advokáty zastupující dopravní podnik ze střetu zájmů

Praha

Soudní znalec Vladimír Sitta, který stál za odhalením falešných jízdenek v pražské MHD, se obrátil na Českou advokátní komoru kvůli možnému střetu zájmů advokátní kanceláře poskytující právní poradenství pražskému dopravnímu podniku. Sitta to v úterý sdělil ČTK.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle něj existuje i podezření, že tato kancelář se podílí na organizovaných převodech peněz z veřejného rozpočtu, pomáhá zneprůhledňovat finanční toky mezi dopravním podnikem a vybranými subdodavateli a vytvářet účelové společnosti.

Sitta uvedl, že advokátní kancelář Šachta & partneři poskytuje pražskému dopravnímu podniku (DPP) právní poradenství, zastupuje však také společnost, která je společníkem firmy Cross Point zabývající se zpětným výkupem jízdenek. Advokátní kancelář Šachta & partneři navíc prý stojí i za smlouvou, podle níž společnost Neograph, která získala zakázku na dodávku jízdenek pro DPP, musí za zprostředkovanou zakázku odvádět provize firmě Cokeville Assets.

Podle Sitty jsou společníci advokátní kanceláře spojeni v orgánech řady společností s předsedou představenstva firmy Neograph a s organizační složkou Cokeville Assets mají totožné sídlo. Stejnou adresu má i společnost Cross Point.

Lze se domnívat, že AK Šachta & partneři jedná ve střetu zájmů, kdy zastupuje klienty kteří mají protichůdné obchodní zájmy
Vladimír Sitta

"Lze se domnívat, že AK Šachta & partneři jedná ve střetu zájmů, kdy zastupuje klienty kteří mají protichůdné obchodní zájmy," uvedl Sitta. Dodal, že pokud je vykoupeno větší množství falešných jízdenek, společnost Cross Point na tom vydělá, naopak dopravní podnik, který falešné jízdenky proplatí, na tom prodělá.

Znalec také vyslovil podezření, že zmíněná advokátní kancelář se aktivně podílí na organizovaných převodech peněž z veřejného rozpočtu, a to přes účelově zakládané společnosti netransparentních vlastníků. Tím pomáhá zneprůhledňovat finanční toky mezi DPP a jeho vybranými subdodavateli.

Obrátil se na odvokátní komoru

"Na těchto zprostředkovaných obchodních případech skrytě participuje formou, kdy její podíl je skrytý v navýšené konečné ceně vyplácené žalovaným," upozornil Sitta. Proto požádal Českou advokátní komoru, aby zvážila, zda jsou postupy této kanceláře v souladu se zákony a s předpisy komory.

Soudní znalec v oboru kriminalistiky, výroby papíru a polygrafie Sitta v červenci řekl Radiožurnálu, že třetina jízdenek na pražskou hromadnou dopravu je falešná. Falešné jízdenky se objevily poté, co si lidé přišli vyměnit staré jízdenky za nové po zdražení cen jízdného. Pražský dopravní podnik (DPP) však oponoval, že falešné jízdenky tvořily jen jedno promile z celkové hodnoty neplatných odevzdaných jízdenek.

V říjnu Sitta podal žalobu na DPP kvůli ochraně osobnosti. Uvedl také, že kolem dopravního podniku existuje organizovaná skupina, která z něj a z jeho dodavatelů, ke kterým patří právě Neograph, vyvádí peníze. Znalec je jedním z hlavních svědků, o které se opírá zjištění České televize (ČT) týkající se převádění peněz z jízdenek pražské MHD na Panenské ostrovy.

Sitta v říjnu podal žalobu na dopravní podnik kvůli ochraně osobnosti, naopak zástupci DPP a Neographu podali trestní oznámení na Sittu, kvůli údajnému vydírání. O okolnosti zakázky na dodávku jízdenek se začala zajímat protikorupční policie. Trestní oznámení kvůli kauze podalo také sdružení Oživení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám